Dit adellijke huis heeft zijn wortels diep in de middeleeuwen, ergens tussen 1379 en 1557, toen de bouwers besloten dat een hoger gelegen stuk grond wel een prima plekje was voor een statig optrekje. En ja, met een beekdal op kruipafstand, omdat je nooit weet wanneer je een slotgracht moet vullen of gewoon zin hebt in een beetje romantisch mijmeren aan het water.
Nu is Mensinge niet je doorsnee versterkte burcht met torens en kantelen, maar meer een chique landhuis waar je zomaar je schoonfamilie voor een weekendje zou kunnen uitnodigen. Geen archeologische schop is erin de grond gestoken, maar de verhalen en oude luchtfoto’s suggereren dat hier al eeuwen iets bijzonders staat. De naam ‘Mensinge’ zou zelfs afgeleid kunnen zijn van Menzo, een populaire naam in een Groningse elitefamilie, hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is.
Tegenwoordig is Mensinge een trekpleister voor iedereen die van geschiedenis en mooie interieurs houdt. Het huis zelf is prachtig onderhouden en ingericht alsof er elk moment een 16e-eeuwse adellijke heer binnen kan stappen. Dus als je in de buurt bent, ga dan zeker langs en waan je even de heer of dame van het landgoed, slenter door de kamers of neem een relaxte pauze bij de nabijgelegen beek. Wie weet voel je de historische vibes en hoor je het gefluister van de oude Menzo’s
Geografische coördinaten: X 225.130 / Y 572.460
Naam: Mensinge
Provincie: Drenthe
Gemeente: Noordenveld
Toponiem: Mensinge
Datering: voor 1480
Oudst bekende functie: mogelijk kasteel leenman
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].