fbpx Skip to main content

Een Indisch orkest op Kasteel De Ruwenberg

Op 29 oktober 1942 arriveerde een groep van 196 “Indische gijzelaars” op Kasteel De Ruwenberg. De gijzeling van de Nederlanders was een represaille voor de arrestatie van bijna 2.400 Duitsers in Nederlands-Indië. Beroemde musici, zoals het duo Juda en Baud, behoorden tot de gegijzelden. Juda en anderen traden op als Indisch orkest. Luister tijdens Dag van het Kasteel opnieuw naar hun Nederlands-Indische muziek!

Het programma wordt begeleid door verteller Steven Lussenburg.

Na het muziekprogramma geeft commercieel directeur Richard Jouvenaar een rondleiding langs de authentieke ruimtes van De Ruwenberg. Hij vertelt over De Ruwenberg toen en nu.

MUSICI

Cellist Diederik Smulders, violist Dimitry Ivanov en altviolist Sylvain Dessane.

Diederik Smulders

Dimitry Ivanov

Sylvain Dessane

LOCATIE

Kasteel De Ruwenberg is vermoedelijk ontstaan uit een versterkte woonstede uit de tweede helft van de 14e eeuw. Het heeft een originele middeleeuwse entrée en klokkentoren uit (waarschijnlijk) 1537. Kasteel De Ruwenberg was ooit vier keer zo groot. Tegenwoordig in gebruik als conferentiecentrum.

ADRES

Kasteel De Ruwenberg
Ruwenbergstraat 7
5271 AG Sint-Michielsgestel
Noord-Brabant

PRAKTISCHE INFORMATIE

Geniet van een huiskamerconcert in de authentieke Ontvangstkamer van De Ruwenberg. Het kamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk.

VOORSTELLING 1: 11:00
VOORSTELLING 2: 13:00
VOORSTELLING 3: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

Tijdens WOII was Kasteel De Ruwenberg samen met kleinseminarie Beekvliet ingericht als kamp Sint-Michielsgestel. Op 29 oktober 1942 wandelde een groep van 196 Indische gijzelaars, met volle ‘bepakking’, van kamp Beekvliet naar het plaatselijke jongensinternaat De Ruwenberg.
De aanleiding van de gijzeling was de arrestatie van bijna 2.400 Duitsers in Nederlands-Indië. Dit gebeurde in mei 1940.

VERBODEN MUZIEK

Vier Indische gijzelaars waren Joden. Eind juli 1943 worden ze naar Kamp Westerbork overgebracht. Eén van hen wordt ‘vergeten’: violist Jo Juda. Hij speelde in het Indische orkest en was begeleider bij kooruitvoeringen.