fbpx Skip to main content

Inspiratiedag 2020

Helaas! I.v.m. het Coronavirus kon de volledig georganiseerde inspiratiedag geen doorgang vinden.

De focus van de Inspiratiedag 2020 lag op hoe een evenement te organiseren en hoe je overzicht kunt houden over alles wat erbij komt kijken….. Het kan een hele klus zijn!

Een negental workshops waren georganiseerd om deelnemers en speciaal hun vrijwilligers te ondersteunen bij het neerzetten van een succesvolle dag!

Lees meer over de workshops

Hoe creëer je context en kader?

OMSCHRIJVING
Binnen het thema Bezet en Bevrijd gaan we op zoek naar de rol van het kasteel of de buitenplaats in die tijd. Er zal een rijkdom aan verhalen zijn. Maar niet ieder verhaal is geschikt om uit te dragen. Dit kan om persoonlijke redenen zijn, maar ook omdat het minder aansluit bij de belevingswereld van de bezoeker. In een interactieve inspiratiesessie gaan we samen aan de slag om jouw unieke verhaal naar boven te halen, kleur te geven en vast te leggen. Zodat je ook als totale organisatie dit eenduidig kunt gaan uitdragen. Vragen die aan bod komen zijn wat vertel je en in welke context plaats je het verhaal. En hoe houd je de regie.

WORKSHOPGEVERS
Lisette van Elst en Mady de Groot van Branddoctors, een bedrijf dat gericht is op creatieve processen rondom merkpositionering en propositieontwikkeling.

Storytelling

OMSCHRIJVING
Het gaat er niet alleen om welke verhalen je kiest, maar ook hoe je deze verhalen brengt. Juist verhalen van oorlog en bevrijding zijn delicaat, deze kunnen pijnlijk zijn en persoonlijk. Zij vragen inleving, een respectvolle benadering en een ‘bescheiden’ presentatie. In deze workshop wordt aandacht besteed aan hoe kies je de verhalen die je vertelt en de toon. Hoe richt je je niet op sensatie, maar draagt storytelling juist bij aan het vertellen van verhalen over ook over donkere periodes of verdrietige kanten van de geschiedenis.

WORKSHOPGEVER
Gottfrid van Eck, verhalenverteller pur sang, die met zijn bedrijf Wilde Eend producties theatrale verhalen, muzikale vertelvoorstellingen en concerten verzorgt waarbij hij balanceert op het slappe koord van humor en ernst, speelsheid en wijsheid, feit en fictie.

 

Presenteren en rondleiden

OMSCHRIJVING
Terug van weggeweest is deze workshop over presenteren en rondleiden. Vrijwilligers en bewoners willen vaak alles laten zien van ‘hun’ kasteel of buitenplaats. Je hebt prachtige collectiestukken, bijzondere tuinonderdelen en veel meer. Maar alles laten zien, is dat wel zo handig? Beklijft dat wel bij de bezoeker? Hoe breng je focus aan? Rondom het thema Bezet & Bevrijd helpt focus aanbrengen ook bij het vertellen van pijnlijke en zware verhalen. In deze workshop ga je hiermee zelf aan de slag.

WORKSHOPGEVER
Fred Vogelzang, historicus en museoloog en wetenschappelijk medewerker van de Nederlandse Kastelenstichting.

Maak je eigen dagplanning

OMSCHRIJVING
Deze workshop staat in het teken van hoe je het thema van de Dag van het Kasteel ‘Bezet en Bevrijd’ kunt gebruiken om je eigen verhaal/activiteit(en) te versterken en hoe je dat praktisch organiseert.

Want hoe doe je dat eigenlijk, een evenement op locatie organiseren? Bij deze workshop leer je over gastvrijheid en de nut/noodzaak van een draaiboek (en hoe je dit heel eenvoudig opstelt). Met tips en trucs over het samenstellen en bestendigen van een team om een evenement te draaien, promotie en alle praktische zaken die geregeld moeten worden.

Ook krijg je een opzet voor een draaiboekje voor Dag van het Kasteel.

WORKSHOPGEVER
Angelique Schipper (beheerder van de Ruïne van Brederode) geeft op de Inspiratiedag de workshop ‘Hoe organiseer je jouw activiteit voor de Dag van het Kasteel’. Op de Ruïne van Brederode organiseren de beheerders Rob Kortekaas en Angelique Schipper veel activiteiten en evenementen, waarbij het verhaal van de historie centraal staat. Ook organiseren zij het jaarlijkse Hollands Historisch Festijn in Den Haag waar zij rond het Binnenhof acht eeuwen geschiedenis tot leven brengen, en helpen ze bij de organisatie van het Riddertoernooi Loevestein.

Samenwerken en netwerken

OMSCHRIJVING
Een workshop over samenwerken en netwerken creëren. Aan bod komen het betrekken van de lokale middenstand en samenwerking met andere eigenaren in de regio. Het maken van een onderscheidend verhaal en samenwerking aangaan, versterkt je regionale positie en kan ervoor zorgen dat je nieuwe doelgroepen bereikt. Hoe zet je evenement als Dag van het Kasteel in als katalysator ?

WORKSHOPGEVER
Anne-Marie Zwanink, gebiedsmanager en procesregisseur. Anne-Marie geeft veel workshops over het creëren van meerwaarde in dorp, wijk en/of organisatie, en over hoe je mensen mee krijgt om samen je ideeën uit te voeren.

Aan de slag met lokale PR

OMSCHRIJVING
Deze workshop biedt tal van praktische handvatten rondom lokale publiciteit: hoe schrijf je persbericht of krijg je een advertorial geplaatst. Hoe leg je contact met (lokale) media. En hoe haal je alles uit het Dag van het Kasteel pr-pakket?

WORKSHOPGEVER
Een doorgewinterde pr-expert

Workshop ‘Leren van de professional’: Financiële duurzaamheid

OMSCHRIJVING
Luc Eekhout reikt een aantal tools en technieken aan op het gebied van non-profitbeheer en bedrijfsstrategie. In zijn workshop onderzoekt hij met de deelnemers hoe je je relevantie kunt verhogen en hoe je creatief kunt zijn in je programmering om zo financieel duurzamer te worden.

WORKSHOPGEVER
Luc Eekhout, directeur van Kasteel Heeswijk en voorzitter van ICOM Nederland, de wereldwijde organisatie die zich wijdt aan de promotie en de ontwikkeling van musea en het museumwerk op internationaal niveau.

Subsidies aanvragen

OMSCHRIJVING
Voor een evenement als Dag van het Kasteel kan je op verschillende plekken subsidie aanvragen. Hoe doe je dit? Wie schijf je aan en hoe stel je de aanvraag op? In deze workshop helpen we je met lokale of regionale fondsen aanvragen. Bekijk hier de subsidieregeling.

Neem je laptop mee! We gaan samen een subsidieaanvraag uitwerken.

Let op: deze workshop kan door max 4 locaties (2 personen per locatie) gevolgd worden. Bedenk tevoren een (summier) concreet idee waarvoor je subsidie wilt aanvragen. Bijvoorbeeld: een fototentoonstelling over de bevrijding van het dorp en het huis in de salon op Dag van het Kasteel.

WORKSHOPGEVER
Volgt nog.