Niemand weet precies waar Kasteel Blankenvoorde heeft gestaan. Wat wel zeker is, is dat het één van de vijf verdedigingswerken was die werd gebouwd in opdracht van bisschop Frederik van Blankenheim tijdens de roerige Utrechts-Groningse oorlogen begin 1400. Deze verdedigingswerken moesten hem en zijn leger beschermen tegen de stad Groningen, wiens ongehoorzame burgers weigerden hem als hun heer te erkennen.
Tot ieders vreugde en verbazing kwam er een verzoening tussen de bisschop en Groningen in 1405. Nu de bisschop weer rustig de nacht kon doorbrengen, zonder bang te hoeven zijn dat een horde woedende Groningers hem zou vermoorden in zijn slaap, werd Blankenvoorde afgebroken, samen met de andere versterkingen. Hoe weten we dan toch zo zeker dat Blankenvoorde heeft bestaan? Blankenvoorde wordt vermeld in de maandrekeningen van Zwolle over een reis naar het kasteel, en een notitie in een oude oorkonde. Genoeg bewijs op papier dus. Maar kan jij het terugzien in het landschap?
Provincie: Groningen of Drenthe
Gemeente: –
Toponiem: –
Datering: 1 400-1405
Oudst bekende functie: tijdelijk bisschoppelijk kasteel
Archeologie: –
Bouwgeschiedenis: –
Interactieve kaart
Dit artikel maakt deel uit van de interactieve kaart over de (verdwenen) kastelen in Drenthe. Ontdek de fascinerende geschiedenis en verdwijning van kastelen in de provincie via onze kaart. Deze kaart toont bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in Drenthe die deel uitmaken van het middeleeuwse kastelenlandschap van het Oversticht (1050-1450). Ga hier naar de kaart: Interactiviteit Kaart
Bron:
Spiekhout, D. (2020). Het middeleeuwse kastelenlandschap van het oversticht de ontwikkeling van bisschoppelijke burchten, adellijke huizen en versterkingen in relatie tot het landschap en de samenleving in Noordoost-Nederland Tussen 1050 en 1450 Diana (Door Rijksuniversiteit Groningen) [Proefschrift].