Bekijk Kasteel Zuylestein zoals deze eruit zag op 1 juni 1934, toen de familie er nog woonde. Dit kasteel werd in april 1945 verwoest en is nooit meer herbouwd. Tegenover de plaats van het oorspronkelijke kasteel is een nieuw huis Zuylestein gebouwd. Het ligt verscholen langs de provinciale weg tussen Leersum en Amerongen.
Bekijk afb. 1 (Zicht op Kasteel Zuylestein vanaf de N225) en 2 (Poorthek met portierswoning)
Door het grote hek bij de portierswoning gaan we via de grote oprijlaan naar het poortgebouw met de duiventorens. Onderweg zien we de zijkant van het kasteel met de toren.
Bekijk afb. 3 (Zicht op de Zuylesteinse toren vanaf de oprijlaan)
Door het poortgebouw gekomen, staan we nu op de binnenplaats.
Bekijk afb. 4 (Binnenplaats met rechts het poortgebouw)
U ziet een door Prins Frederik Hendrik 1630-1640 tot kasteel verbouwde ridderhofstede met trapgevels en een grote toren met ui, evenals de tuinen in renaissancestijl. De grachten zijn in de achttiende eeuw verdwenen.
Bekijk afb. 5 (Graaf Charles van Aldenburg Bentinck en Fraulein Schleder, 12 april 1934)
De bewoner Graaf Charles, broer van de eigenaar Graaf Godard van Aldenburg Bentinck, staat voor het rijkversierde Renaissanceportaal u op te wachten. Op de achtergrond staat de gouvernante. We mogen even binnen kijken.
Bekijk afb. 6 (Plattegrond met indeling Reconstructie na WOII)
We beginnen op de Bel-etage in de Hall (A). Omdat de neorenaissance in die tijd mode was ademt de Hall nog de sfeer van begin zeventiende eeuw uit, alleen zijn er in Engelse stijl wat zithoekjes in gemaakt. De manshoge schouw die bij deze centrale ruimte hoorde en de vroegere spiltrap zijn echter verdwenen.
Bekijk afb. 7 (Hall)
Naar (Franse) hof-gewoonte zijn er geen gangen maar kan men door de kamers lopen van de verschillende appartementen van groot naar klein, van openbaar naar het meest privé vertrek.
In de linkervleugel ziet u de kamers van Gravin Marie, de dochter van Graaf Charles: allereerst haar zitkamer (B), daarna de ‘grote rose salon’ (C) en daarachter de kleine salon (D) met de diensttrap (ooit kabinet met garderobe). Aansluitend ligt de eetkamer (E) met aan beide zijden een dubbele deur voor de privacy van de bewoners en hun gasten. Aan de rechterzijde ligt het andere kleine kabinet (F), de zitkamer van Fräulein Schleder (de vroegere gouvernante van Gravin Marie). We wandelen rechtsom naar de zitkamer van Gravin Victoria (G), de zuster van Graaf Charles, onder de toren. Aansluitend het trappenhuis (H) dat naar de eerste verdieping leidt met de twee belangrijkste vertrekken.
Bekijk afb.8 (Grote zaal)
We gaan naar de zaal (8), met een fraaie schouw op zuilen uit 1680 en een jachttafereel erboven dat nog bij de familie bewaard is gebleven. De zaal biedt uitzicht op het voorplein en het Grand Canal.
Bekijk afb. 9 (Zitkamer Graaf Charles)
Aan de achterzijde ligt de zitkamer van Graaf Charles met zicht op tuin en bossen. Boven zijn schouw een schilderij aan van de ‘Princess Royale’ (de moeder van koning Willem III). Via de deur aan de noordzijde komt men in het kleine Koningskabinet.
Bekijk afb. 10 (Koningskabinet)
De schouw is één van de ontwerpen van de beroemde Franse ontwerper Daniel Marot. Men gunde Koning Willem III het mooiste uitzicht bij zijn bezoek op de parterre de broderie en met een bescheiden zichtas, naar de jachtvelden.
Op deze eerste verdieping en de tweede verdieping zijn mogelijk de logeer- en slaapkamers te vinden. In ieder geval is er een geheime ingang naar de traptorentjes aan de achterkant. De zolder en de kelder bieden ruimte aan de bedienden, in de toren én de ui waren hun kamers. Na het huwelijk van Gravin Marie en het overlijden van haar vader is in 1936 het kasteel weer verhuurd, nu aan de heer van Alphen uit Amsterdam die er bleef wonen tot in de Tweede Wereldoorlog.