LANDGOED SINGRAVEN

TWEE SCHILDERIJEN, EEN GEDICHT EN EEN RONDJE DOOR HET HUIS

Beleef op Singraven een bijzonder en veelzijdig programma over gedeeld koloniaal verleden.
Op Singraven hangen twee schilderijen van hofschilder Tethart Philipp Christian Haag. Ontdek met de loep Cupido en Sideron, die als kind cadeau werden gedaan aan Willem V. Historica Dineke Stam vertelt over hun leven in Nederland aan het hof. En over nazaten die verrast waren met het verhaal van hun bijzondere voorouder. Maak kennis met andere kinderen die net als Cupido en Sideron waren meegenomen uit een van de koloniën.
Kunstenaar Verno Romney reflecteert op deze geschiedenis in een voordracht, speciaal geschreven voor deze gelegenheid.
Vrijwilligers van het landgoed nemen je daarna mee door het huis. Ze staan tijdens de rondleiding stil bij voorwerpen uit de collectie met koloniale banden.

 

OVER HISTORICA DINEKE STAM

Dineke Stam (Dinxperlo, 1958) is historica met een ruime ervaring in het werken aan diversiteit binnen de museum- en erfgoedsector. Interessegebieden en specialisaties: vrouwengeschiedenis, genderstudies, Tweede Wereldoorlog en jodenvervolging, oral history, migratiegeschiedenis, projectonderwijs.

OVER KUNSTENAAR VERNO ROMNEY

Creatieveling in de bredere zin. Muziek, dans, poetry, fotografie, grafisch ontwerp, de verschillende terreinen waar Verno (Hoogeveen, 1983) actief in is. Altijd geïnteresseerd in dat wat mensen raakt en beweegt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Het programma duurt tussen de 40 á 50 minuten inclusief een korte inleiding door beheerder Daan van Mierlo. De entree bedraagt €10,-. Het programma is in huis. Aanmelden / verzamelen bij de voordeur van het huis, dat is bij de toren.

OPVOERING 1: 11:30
OPVOERING 2: 13:30
OPVOERING 3: 15:00

 

LOCATIE

Landgoed Singraven
Molendijk 37
7591 PT Denekamp
Overijssel

KOLONIALE BANDEN

Landgoed Singraven is ingericht met de kunst- en antiekcollectie van de laatste particuliere bewoner, Willem Frederik Jan Laan (1891-1966). Zijn vader had een groot vermogen verworven, mede door zijn rijstpellerijen in de Zaanstreek Die rijst was afkomstig van Java, getuige de naam van het Zaanse pakhuis: ‘Java’. Javaanse boeren waren door de koloniale overheid onder het Cultuurstelsel gedwongen rijst voor de wereldmarkt te produceren. Het landgoed is sinds 1956 in eigendom en beheer van de Stichting Edwina van Heek.

TWEE BIJZONDERE SCHILDERIJEN

Op Landgoed Singraven hangen twee werken van hofschilder Tethart Philipp Christian Haag. Beide zijn van rond 1770 en op beide zijn tussen alle witte heren, twee zwarte personen te zien: Cupido en Sideron. Als kind zijn ze cadeau gedaan aan Willem V, nog voor hij stadhouder werd. Over hen is meer bekend geworden door de studie van Esther Schreuder, die zij in 2017 publiceerde: Cupido en Sideron - Twee Moren aan het hof van Oranje.

Landgoed Singraven staat bekend om het mooie arboretum en de watermolen. Het huis is indrukwekkende met een neoclassicistische voorgevel en een toren. Het is omgeven door een prachtig park, aan het einde van een lange kaarsrechte eikenlaan. De laatste bewoner, W.F.J. Laan (1891-1966), vergaarde een unieke kunst-, antiek- en meubelcollectie. Uit deze verzameling stelde hij het cultuurhistorisch waardevolle 18e eeuwse interieur van Huis Singraven samen. Het huis heeft een prachtige centrale hal.