LANDGOED VOLLENHOVEN

BARON VAN DER CAPELLEN EN OURIKA

Verschillende bewoners van Vollenhoven hadden banden met de koloniën, zo ook Goderd Alexander Gerard Philip baron van der Capellen, voormalig gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Van der Capellen staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van het de koloniale politiek. Maar hoe kritisch was hij? En welke gevolgen had zijn houding voor de bevolking van Nederlands-Indië?
Frieda Heijkoop werkt aan een boek over Vollenhoven. Op Dag van het Kasteel vertelt zij meer over deze baron. Ook over zijn kabinet met ‘Indische Exotica’ dat op zolder was opgesteld en waar hij regelmatig bezoekers verwelkomde. In het programma is speciaal aandacht voor Ourika Jacoba Elisabeth Salawatta, die als jong meisje ontvoerd werd uit Papua. Van der Capellen had haar meegenomen naar Vollenhoven. Wat is over Ourika bekend en wat heeft schaatser Mark Tuitert met haar te maken?

Singer-songwriter Shishani sluit het programma af met een indrukwekkend optreden:  een ode voor Ourika.

Na deze presentatie is het mogelijk de prachtige tuin te bezoeken onder leiding van mevrouw Liline Haitsma Mulier, de bewoonster van Vollenhoven.

 

OVER SINGER-SONGWRITER SHISHANI

Shishani is singer-songwriter met roots in Namibie & België, maar groeide voornamelijk op in Nederland. In haar werk brengt ze deze werelden samen. Ze heeft verscheidene prijzen gewonnen voor haar werk in het binnen- en buitenland en toert internationaal.
Met haar kwartet Namibian Tales onderzocht ze in samenwerking met UNESCO de muzikale tradities van San gemeenschappen in de Namibische Kalahari woestijn. In opleiding is ze antropoloog & musicoloog en als artiest & activist belicht ze sociale vraagstukken in haar werk.

OVER SPREKER FRIEDA HEIJKOOP

Frieda Heijkoop (1953) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Zij is werkzaam als docent Nederlands bij het Grafisch Lyceum Utrecht en verricht onderzoek naar de geschiedenis van landgoed Vollenhoven.

LOCATIE

Het Grote Huis
Utrechtseweg 59
3732 HA De Bilt

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het programma duurt ongeveer 45 minuten inclusief een korte inleiding door bewoonster Liline Haitsma Mulier. De entree bedraagt €10,-. Verzamelen bij het grote huis. Er staan parkeerborden.

OPVOERING 1: 11:00