fbpx Skip to main content

Muziek 2020

Verboden muziek

Ervaar tijdens Dag van het Kasteel 2020 het oorlogsverleden in de vorm van huiskamerconcerten op vier historische locaties. Het muziekprogramma Verboden Muziek neemt je op muzikale wijze mee naar de oorlogsperiode.

Jonge musici (net afgestudeerd of nog in de masterfase van hun studie) brengen hun stukken ten gehore. Hiermee krijgen zij de kans om ervaring op te doen met optreden voor een publiek.

Bekijk het muziekprogramma op vier historische locaties.

Verboden muziek op Huize Bellinckhof

Ontdek op de Bellinckhof de verhalen over verboden (buitenlandse) muziek en de musici en componisten die daarvoor zijn opgepakt. Tijdens WOII woonde NSB-leider Anton Mussert in de Bellinckhof. Cello duo Two of a Kind en verteller Otto Lussenburg brengen deze geschiedenis op muzikale wijze tot leven.

MUSICI

Cello-duo Two of a Kind; Hanne Steffers en Sebastiaan van den Bergh met verteller Otto Lussenburg.

LOCATIE

Fabrikant Johannes ten Cate liet in 1919 de Bellinckhof bouwen. De familie Ten Cate bewoont deze buitenplaats tegenwoordig nog steeds.

ADRES

Huize Bellinckhof
Wierdensestraat 208
7604 BR Almelo
Overijssel

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het huiskamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Huize Bellinckhof is particulier bezit en doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 11:00
VOORSTELLING 2: 13:00
VOORSTELLING 3: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

Duitsers en NSB’ers slaan op 5 september 1944 Dolle Dinsdag massaal op de vlucht. De bevrijding van Nederland hangt in de lucht. Anton Mussert, de leider van de Nederlandse nationaalsocialisten, verplaatst zijn hoofdkantoor van Utrecht naar Almelo. Hij neemt zijn intrek in de Bellinckhof, een landhuis van de textielfamilie Ten Cate. Niet ver van de grens, voor het geval hij verder moet vluchten.

VERBODEN MUZIEK

In de zomer van 1941 sloot Jan Goverts zich aan bij de NSB. Hij speelde een belangrijke rol bij het verbieden van muziek namens de bezetter.

Kamerconcerten op Huis Der Boede

Eind 1940 vestigde de Duitse politieke leider voor Zeeland, Willi Karl Ernst Münzer, zich met zijn gezin en staf in Huis Der Boede. Tijdens zijn verblijf organiseerde hij meerdere kamerconcerten. Waan je terug in de tijd en ervaar een kamerconcert in de Blauwe Kamer van Huis Der Boede. Luister hoe violiste Jeanine Melis deze muziek weer ten gehore brengt.

MUSICI

Violiste Jeanine Melis. Bijgestaan door nader te bepalen altviolist.

LOCATIE

Het is niet bekend wanneer Der Boede gebouwd is. Waarschijnlijk was er al een middeleeuws huis Der Boede. In de 16de of eerste helft van de 17de eeuw is er een huis Der Boede gebouwd. Nadat het huis in de 18e eeuw door brand werd verwoest, werd er een nieuw herenhuis gebouwd in Lodewijk XIV-stijl op dezelfde locatie.

ADRES

Huis Der Boede
Vlissingestraat 19
4371 RB Koudekerke
Zeeland

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het huiskamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Huis Der Boede is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

Extra info: Sluit aan op programma Moesbosch aan de overzijde van de straat (5 min lopen); koop voor € 17,50 een combi-ticket!

VOORSTELLING 1: 11:30
VOORSTELLING 2: 13:30
VOORSTELLING 3: 15:30
HISTORISCHE CONTEXT

Willi Karl Ernst Münzer Münzer woonde in Huis Der Boede tot aan de inundatie in 1944. Na de droogmaking van Walcheren diende Huis Der Boede als opvang voor repatrianten en oorlogsinvaliden. In 1949 werd dit het eerste verpleeghuis van Nederland.

Verplichte kamerconcerten

Willi Karl Ernst Münzer organiseerde tijdens zijn verblijf op Huis Der Boede meerdere kamerconcerten. Hij nodigde ook Zeeuwse notabelen uit. Het niet ingaan op deze uitnodigingen leidde meerdere keren tot arrestaties van de genodigden.

Een Indisch orkest op Kasteel De Ruwenberg

Op 29 oktober 1942 arriveerde een groep van 196 “Indische gijzelaars” op Kasteel De Ruwenberg. De gijzeling van de Nederlanders was een represaille voor de arrestatie van bijna 2.400 Duitsers in Nederlands-Indië. Beroemde musici, zoals het duo Juda en Baud, behoorden tot de gegijzelden. Juda en anderen traden op als Indisch orkest. Luister tijdens Dag van het Kasteel opnieuw naar hun Nederlands-Indische muziek!

Het programma wordt begeleid door verteller Steven Lussenburg.

Na het muziekprogramma geeft commercieel directeur Richard Jouvenaar een rondleiding langs de authentieke ruimtes van De Ruwenberg. Hij vertelt over De Ruwenberg toen en nu.

MUSICI

Cellist Diederik Smulders, violist Dimitry Ivanov en altviolist Sylvain Dessane.

LOCATIE

Kasteel De Ruwenberg is vermoedelijk ontstaan uit een versterkte woonstede uit de tweede helft van de 14e eeuw. Het heeft een originele middeleeuwse entrée en klokkentoren uit (waarschijnlijk) 1537. Kasteel De Ruwenberg was ooit vier keer zo groot. Tegenwoordig in gebruik als conferentiecentrum.

ADRES

Kasteel De Ruwenberg
Ruwenbergstraat 7
5271 AG Sint-Michielsgestel
Noord-Brabant

PRAKTISCHE INFORMATIE

Geniet van een huiskamerconcert in de authentieke Ontvangstkamer van De Ruwenberg. Het kamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk.

VOORSTELLING 1: 11:00
VOORSTELLING 2: 13:00
VOORSTELLING 3: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

Tijdens WOII was Kasteel De Ruwenberg samen met kleinseminarie Beekvliet ingericht als kamp Sint-Michielsgestel. Op 29 oktober 1942 wandelde een groep van 196 Indische gijzelaars, met volle ‘bepakking’, van kamp Beekvliet naar het plaatselijke jongensinternaat De Ruwenberg.
De aanleiding van de gijzeling was de arrestatie van bijna 2.400 Duitsers in Nederlands-Indië. Dit gebeurde in mei 1940.

VERBODEN MUZIEK

Vier Indische gijzelaars waren Joden. Eind juli 1943 worden ze naar Kamp Westerbork overgebracht. Eén van hen wordt ‘vergeten’: violist Jo Juda. Hij speelde in het Indische orkest en was begeleider bij kooruitvoeringen.

Muziek aan het front op Kasteel Ter Horst

Tijdens WOII speelde muziek een belangrijke rol. Artiesten bezochten legerplaatsen. Soldaten luisterden naar muziek op de radio.
In Kasteel Ter Horst verbleven Duitse soldaten en later Canadese soldaten. Luister op deze bijzondere locatie naar een vertelconcert over muziek aan het front!

MUSICI

Hoboïste Esther van der Ploeg, pianiste Yukiko Hasekawa en verteller/acteur Rens van Hoogdalem.

Programma Extra

Om 13:00 en 16:00 starten na het muziekprogramma rondleidingen van circa 45 minuten. Betreed de oude keuken, gewelfkelders en schuilkapel van het kasteel. Luister naar bijzondere verhalen die de rondleider vertelt! Deelname is optioneel en kost €3,50. Contant te betalen op locatie na het muziekprogramma. Let op deze rondleiding is geen onderdeel van het muziekprogramma.

LOCATIE

Om 13:00 en 16:00 starten na het muziekprogramma rondleidingen van circa 45 minuten. Betreed de oude keuken, gewelfkelders en schuilkapel van het kasteel. Luister naar bijzondere verhalen die de rondleider vertelt! Deelname is optioneel en kost €3,50. Contant te betalen op locatie na het muziekprogramma. Let op deze rondleiding is geen onderdeel van het muziekprogramma.

ADRES

Kasteel Ter Horst
Hoofdweg 74
7371 AK Loenen
Gelderland

PRAKTISCHE INFORMATIE

Geniet van een huiskamerconcert in de Salon en Trouwkamer. Het kamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Kasteel Ter Horst is doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 12:00
VOORSTELLING 2: 15:00
VOORSTELLING 3: 16:00
HISTORISCHE CONTEXT

De Duitsers vorderden tijdens WOII Kasteel Ter Horst. Ze gebruikten het als communicatiecentrum. Kasteel Ter Horst was ideaal voor het plaatsen van zendmasten op het dak. Vanuit hier coordineerden ze de Slag om Arnhem. De salon fungeerde als ziekenboeg en operatiekamer voor de gewonde Duitse soldaten.

SOLDATENMUZIEK

De musici spelen op Dag van het Kasteel soldatenmuziek. Ook spelen ze stukken die je tijdens de oorlog op Radio Oranje kon beluisteren. Verder brengen ze verboden muziek ten gehore die destijds als verzetsmiddel gold.