fbpx Skip to main content

W2 ROUTE; SPETTEREND INTERESSANT!

Word een waterwijs mens met de nieuwe sportieve beleefwandeling van Dekema State! Op 24 mei is het de Dag van het Kasteel met als thema ‘Wat? Water!’. Dekema State doet hier ook dit jaar aan mee. In het kader van dit thema is er een nieuwe beleefwandeling ontwikkeld waarbij je aan de hand van een routekaart met QR-codes kennis opdoet over allerlei waterwetenswaardigheden.

De routekaart met QR-codes is vanaf 22 mei verkrijgbaar bij het entreegebouw van Dekema State voor €4, Dit is tevens het begin- en eindpunt van de wandeling. Betaling kan zowel contant als met pin, de toiletten zijn geopend en is er onder andere koffie/thee/sap voor onderweg verkrijgbaar. Omdat de wandeling door het Leeuwarder Bos gaat zijn waterdichte stevige schoenen aan te raden.

Beleefwandeling met QR-codes
Aan de hand van een routekaart met 18 QR-codes doe je kennis op over de rol die water speelt op Dekema State, de agrarische grond eromheen en het Leeuwarder Bos. Door het scannen van de QR-codes wordt de informatie getoond op je smartphone. Thuis kan je de route nog een keer rustig nalezen op je telefoon of computer. Tevens is er een link waardoor je verdiepende informatie ontvangt.

De rol van water
De ‘W2 Route’ (Water Weetjes) van 8 kilometer neemt je mee over het landgoed van Dekema State, langs (oude) waterwegen en door het Leeuwarder Bos. Waterwegen, dijken, waterkwaliteit, agrarisch watergebruik en de flora en fauna van waterrijke gebieden komen zoal aan bod. Ook kom je meer te weten over de rol van water op een buitenplaats als Dekema State.

Totstandkoming
De ‘W2 Route’ is ontwikkeld door de educatie afdeling van Dekema State in samenwerking met Wetterskip Fryslân. Financiële steun is gegeven door het Kijlstra Smid Fonds, de Van Heloma Stichting en de Boelstra Olivier Stichting.