fbpx Skip to main content

Podcastserie Bezet & Bevrijd, kastelen en buitenplaatsen 1940-’45

De maatregelen rond Covid-19 maakten het bezoeken van veel locaties in 2020 niet mogelijk. Daarom heeft de NKS negen verhalen van kastelen, buitenplaatsen en haar bewoners speciaal omgezet naar een podcastserie.

Beluister hier de podcasts

#0 Inleiding kastelen en buitenplaatsen in WOII

Het thema van Dag van het Kasteel 2020 is Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen 1940-’45. In deze podcast verzorgt Fred Vogelzang, historicus en hoofd onderzoek bij de Nederlandse Kastelenstichting, een inleiding op dit thema.Waarom was de Tweede Wereldoorlog een belangrijk omslagpunt in de geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen? En welke rol speelde de Nederlandse Kastelenstichting?

BELUISTER HIER DE PODCAST

#1 Huis Moesbosch: een duik in het archief

Huis Moesbosch uit 1871 ligt tussen Vlissingen en Koudekerke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis gevorderd door de Duitse bezetter en moesten de bewoners vertrekken. In deze podcast spreekt onderzoeker dr. Martin van den Broeke. Hij dook in het archief en neemt je mee in de verhalen van Huis Moesbosch in oorlogstijd en daarna.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#2 Huis Oolde: de wondere wereld van de explosievenopsporing

In 1945 stonden ten oosten van de IJssel twaalf V1- lanceerinstallaties opgesteld. Bij Huis Oolde, een havezate in het Gelderse Laren, bouwden de Duitsers een V1-lanceerinstallatie in de achtertuin. Boer Albert Meuleman, die ook bibliothecaris van Laren was, maakte dit van dichtbij mee en stelde alles op schrift. In deze podcast vertelt Henk Meuleman over deze geschiedenis. Henk beschikt over de verslagen van zijn vader en heeft zich tevens gespecialiseerd in de V1’s bij Huis Oolde. Daarnaast is Jeroen Niels te gast. Jeroen is historisch vooronderzoeker bij T&A survey. Hij neemt je mee in de wondere wereld van explosievenopsporing.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#3 Buitenplaats Reuversweerd midden in de frontlinie

Buitenplaats Reuversweerd in het Gelderse Brummen lag in de Tweede Wereldoorlog midden in de frontlinie. Schrijfster Martine Letterie dook voor haar boek De klok stond stil in het verleden van Reuversweerd. Zij onthult wat zich tijdens de laatste oorlogsdagen afspeelde in Reuversweerd. En hoe deze tragische geschiedenis nog altijd doorwerkt in het heden.

#4 Kasteel Renswoude, midden in de Grebbelinie

Begin 1940 bepaalt het Nederlandse oppercommando dat de Grebbelinie in geval van oorlog een hoofdverdedigingslinie moet worden. Midden in de Grebbelinie ligt kasteel Renswoude. Bert Rietberg is coördinator van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Hij deelt zijn kennis over wat zich hier afspeelde.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#5 Onderduikers op Havezate De Oldenhof

Havezate De Oldenhof in de Kop van Overijssel, werd tijdens de oorlog bewoond door de zusters Jeannette en Isabella Sloet van Marxveld. Dit is geen verhaal van pracht en praal of romantiek. Historicus Martin van der Linde van Stichting IJsselacademie vertelt in deze podcast hoe deze moedige dames o.a. onderduikers hulp boden.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#6 Kasteel Zuylestein als een feniks herrezen uit haar as

Zuylestein in Leersum werd in 1945 tot twee keer toe gebombardeerd door de geallieerden. Van het huis bleef een rokende puinhoop over. De heren Versteeg en Meijer maakten de bombardementen zelf mee en delen in deze podcast hun herinneringen. Zuylestein is al heel lang in de familie van bewoner Jemima de Brauwere. Zij is volgens eigen zeggen al ‘400 jaar erfelijk belast’ en vertelt over de impact van de bombardementen op haar familie en het landgoed. En ze laat zien hoe zij zich anno nu inzet om landgoed Zuylestein als een feniks te laten herrijzen uit haar as.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#7 Bosbeek, de impact van de oorlog wordt nog generaties lang gevoeld

Huize Bosbeek in Heemstede was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog eigendom van Fritz en Louise Guttman, een van oorsprong Duits-Joods echtpaar. In deze podcast deelt historicus Alex Bakker hun tragische geschiedenis. Twee generaties later wordt het leven van kleinzoon Simon Goodman nog altijd beheerst door deze gebeurtenissen uit het leven van zijn grootouders. Hij vertelt over de impact. Waarom is dit hoofdstuk nog lang niet afgesloten?

BELUISTER HIER DE PODCAST

#8 Molukse KNIL-militairen op kasteel Bruinhorst, opgroeien op een kasteel

Het lijkt romantisch om in een kasteel op te groeien. Theatermaker René Akihary groeide op in Ederveen op kasteel Bruinhorst. Hij belicht in deze podcast een andere kant van het verhaal. In 1955 werd zijn gezin, samen met 18 andere Molukse gezinnen van KNIL-militairen, ondergebracht in kasteel Bruinhorst. Zijn ervaringen verwerkte hij in zijn voorstelling Sampai berjumpa lagi. Historicus, publicist en onderzoeker Ron Habiboe is gespecialiseerd in Molukse geschiedenis. En welke link is er nou met Kasteel Bruinhorst en Molukse KNILmiltairen? In deze podcast ontdek je waarom dit gedeelde geschiedenis is.

BELUISTER HIER DE PODCAST

#9 Spionage, arrestaties en moord op De Oxerhof

De Oxerhof bij Deventer kent een bijzonder duister oorlogsverleden. Huub van Sabben verdiepte zich in deze geschiedenis. Hij schreef het boek Spionage, arrestaties en moord aan de IJssel. Luister in deze podcast naar verborgen oorlogsverhalen over de Oxerhof.

BELUISTER HIER DE PODCAST