fbpx Skip to main content

PROGRAMMA OVER DE GRENS 2019

Tijdens Dag van het Kasteel zetten verschillende buitenplaatsen en kastelen hun deuren open om bezoekers de kans te geven om in een unieke historische setting een muzikale tijdreis naar het verleden te maken. Bij het deelprogramma De Pruikentijd in de Nederlanden voeren musici Esther van der Ploeg en Yukiko Hasegawa samen met verteller Rens van Hoogdalem een bijzonder vertelconcert uit, dat gebaseerd is op Griekse mythologische verhaal van Orfeo en Euridice. Dit alles vindt plaats op in de prachtige setting van het 18de-eeuwse landgoed Herinckhave.

MUSICI

De muziek voor het thema De Pruikentijd in de Nederlanden zal worden verzorgd door Esther van der Ploeg en Yukiko Hasegawa. Rens van Hoogdalem zal aan de hand van de muziek het verhaal vertellen van Orfeo en Euridice uit de Griekse mythologie.

Esther van der Ploeg

Yukiko Hasegawa

Rens van Hoogdalem

LOCATIE

Herinckhave heeft een rijke geschiedenis en heeft zijn huidige vorm in de 18de-eeuw gekregen. Friedrich Christian von Bönninghausen en Johanna Maria Antonetta Grubbe lieten in 1742 het oude uit de middeleeuwen stammende huis slopen en bouwden vervolgens een nieuw huis, de huidige havezate Herinckhave. Herinckhave groeide in de volgende generaties na de bouw van het nieuwe huis uit tot een welvarend en groot landgoed. Vanwege de karakteristieke 18de-eeuwse uiterlijk van het huis zal het muziekprogramma Pruikentijd in de Nederlanden van Dag van het Kasteel plaatsvinden op de havezate Herinckhave.

ADRES

Landgoed Herinckhave
Herinckhaveweg 4
7666 LK Fleringen
Overijssel

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Het concert duurt ongeveer één uur. Tickets voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Het huis van Havezathe Herinckhave is exclusief voor bezoekers van het concert toegankelijk. Mis daarom deze kans niet! De watermolen en het omliggende landgoed zijn wel te bezichtigen voor bezoekers zonder concertkaart.

VOORSTELLING 1: 13:00
VOORSTELLING 2: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

De 18de eeuw staat in de Nederlandse geschiedenis vooral bekend als de ‘pruikentijd’. De naam verwijst naar de Franse mode van deze periode. Bij hogere kringen was het namelijk gebruikelijk om een pruik te dragen. In Nederland nam men deze mode ook over. Achteraf is deze periode vaak afgedaan als een tijd van culturele en economische stagnatie in Nederland. De 18de-eeuw vormde hierbij met name voor het gewest Holland een contrast contrast met de ‘gouden’ 17de-eeuw. De positie van Engeland in de internationale handel steeg, wat de positie van Nederland benadeelde. Deze periode is echter minder negatief dan later vaak is afgebeeld. Zo behield de Republiek de belangrijke financiële sector. Ook kregen verlichtingsideeën en -idealen, zoals die van de Franse filosoof Charles Montesquieu, ook steeds meer invloed wat veel belangrijke politieke gevolgen zou hebben. Tot slot groeide de plattelandseconomie dat voor de gewesten buiten Holland erg gunstig was.

MUZIEK

De muziekstroming die vanaf ongeveer halverwege de 18de-eeuw de muziek ging domineren is het classicisme. Binnen de geschiedenis van de muziek omvat het classicisme een relatief korte periode van ongeveer 1750 tot en met 1810. De Oostenrijkse stad Wenen was rond deze periode een belangrijk centrum voor muziek en cultuur. Rijke leden van de Oostenrijkse adel en hofhouding namen talentvolle musici en componisten onder hun hoede om zo hun prestige te vergroten. De componist Willibald Gluck is hier een goed voorbeeld van. Op uitnodiging van Josef van Saxe-Hildburghausen werd Gluck kapelmeester en vestigde hij zich in Wenen. Willibald wordt gezien als hervormer van het operagenre en componeerde onder andere de beroemde opera: Orfeo ed Euridice.