fbpx Skip to main content

Rampenjaar 1992: Rampen door de jaren heen

Rampenjaar 1672 | Nederland

08 juli 2021 | Freek Minderman


Chemische Industrie Uithoorn, ook wel ‘Cindu’, was een chemische fabriek te Uithoorn en werd tevens ook als een van de belangrijkste bedrijven gezien. De fabriek is in 1922 opgericht als Nederlandsche Teer- en Asphaltindustrie, op een terrein waar een voormalig zwavelzuurfabrikant had gezeten. Cindu was opgericht om steenkoolteer, afkomstig uit de cokkesfabrieken van Corus, te verwerken tot een groot aantal producten.

25 jaar geleden ging rampjaar 1992 in. Dit jaar is niet voor niets zo de geschiedenis in gegaan. Op een warme zomerse ochtend, op 8 juli 1992, was de ontploffing en brand bij de chemische industrie Nevcin, welke onderdeel was van Cindu. Hierbij ontplofte een polymerisatieketel, welke gevolgd werd door een flinke brand, waarvan de rook nog tot in de verste verte te zien was. De commandant en twee andere leden van de bedrijfsbrandweer van Cindu kwamen om het leven en er raakte in totaal elf personen gewond, waarvan één zeer ernstig.

Andere noemenswaardige rampen in het jaar 1992 waren onder andere de brand in Pension de Vogel in Den Haag op 16 september, waarbij elf doden en vijftien gewonden vielen. Maar natuurlijk ook de befaamde Bijlmerramp in Amsterdam, waarbij een vrachtvliegtuig in twee flats in de wijk Bijlmermeer vloog. Hierbij vielen maar liefst drieënveertig doden en zesentwintig gewonden.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.