fbpx Skip to main content

Verboden muziek op Huize Bellinckhof

Ontdek op de Bellinckhof de verhalen over verboden (buitenlandse) muziek en de musici en componisten die daarvoor zijn opgepakt. Tijdens WOII woonde NSB-leider Anton Mussert in de Bellinckhof. Cello duo Two of a Kind en verteller Otto Lussenburg brengen deze geschiedenis op muzikale wijze tot leven.

MUSICI

Cello-duo Two of a Kind met verteller Otto Lussenburg.

Hanne Steffers

Sebastiaan van den Bergh

Otto Lussenburg

LOCATIE

Fabrikant Johannes ten Cate liet in 1919 de Bellinckhof bouwen. De familie Ten Cate bewoont deze buitenplaats tegenwoordig nog steeds.

ADRES

Huize Bellinckhof
Wierdensestraat 208
7604 BR Almelo
Overijssel

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het huiskamerconcert duurt ongeveer 60 minuten. Kaarten voor een uitvoering kosten €10,- per stuk. Huize Bellinckhof is particulier bezit en doorgaans niet geopend voor publiek. Mis daarom deze kans niet!

VOORSTELLING 1: 11:00
VOORSTELLING 2: 13:00
VOORSTELLING 3: 15:00
HISTORISCHE CONTEXT

Duitsers en NSB’ers slaan op 5 september 1944 Dolle Dinsdag massaal op de vlucht. De bevrijding van Nederland hangt in de lucht. Anton Mussert, de leider van de Nederlandse nationaalsocialisten, verplaatst zijn hoofdkantoor van Utrecht naar Almelo. Hij neemt zijn intrek in de Bellinckhof, een landhuis van de textielfamilie Ten Cate. Niet ver van de grens, voor het geval hij verder moet vluchten.

VERBODEN MUZIEK

In de zomer van 1941 sloot Jan Goverts zich aan bij de NSB. Hij speelde een belangrijke rol bij het verbieden van muziek namens de bezetter.