fbpx Skip to main content

Wat is een kasteel?

Er zijn veel verschillende betekenissen van het woord kasteel. De betekenis die tegenwoordig het meest wordt gebruikt is de simpele betekenis “huis van een edelman”. Dit is een heel brede betekenis en is dus ook toepasbaar op gebouwen als borgen, staten, havezaten en zelfs paleizen. Deze definitie is afkomstig van de website van sKBL (stichting kastelen, buitenplaatsen en landgoederen). In Nederland was er echter nog een andere klasse die vaak de mogelijkheid had om een grote en mooie woning voor zichzelf te bouwen. Dit is de reden dat we bij Dag van het Kasteel ook buitenplaatsen belichten. 

Beecekstijn - anno 2022-8cd0d0a7

Wat is een buitenplaats?

De definitie van dit begrip is een stuk vager dan de definitie van kasteel en is meer subjectief. De betekenis die sKBL geeft is: Een historische buitenplaats is een monumentaal huis dat met een of meer bijgebouwen een harmonieus geheel vormt met een omliggende tuin of park.

Een buitenplaats hoeft dus geen eigendom geweest te zijn van een adellijke familie maar dit kan wel. Ook speelt bij buitenplaatsen de tuin een belangrijke en andere rol dan bij een kasteel. Buitenplaatsen werden meestal gebouwd door rijke stedelingen die in de zomermaanden graag de vieze en drukke stad willen ontvluchten. De grens tussen een buitenplaats en bijvoorbeeld een villa is wel erg klein en soms niet bestaand. Daarom wordt soms de benaming ‘historische buitenplaats’ gebruikt zodat té nieuwe villa’s hier buiten vallen.