fbpx Skip to main content

De Hollandse Oorlog: Het begin van een rampenjaar

Hollandse Oorlog | Nederland

08 juli 2021 | Freek Minderman


Nederland floreerde op economisch en cultureel vlak tijdens de Gouden Eeuw. De koloniën en de handel stonden voorop, maar zorgden er wel voor dat men directe concurrentie had van de Engelsen. De twee partijen konden zó slecht met elkaar omgaan, dat er twee oorlogen waren tussen 1651 en 1667. Deze sterke groei van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zou snel tot een stop komen in het jaar 1672. Het jaar had onder de bevolking een gezegde: “het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos“.

In maart 1672 besloot Lodewijk XIV van Frankrijk dat er natuurlijke grenzen moesten komen. Daarbij viel hij de Zuidelijke Nederlanden binnen. De Republiek schitterde in de Hollandse beginfase (1672-1674) van de strijd toen ze de Franse en Engelse vloten afweerde in de Derde Engelse Zeeoorlog, en uiteindelijk de Franse, Keulse en Münsterse inval terugsloeg.

De oorlog woedde tot 1679 en maakte een einde aan de grootmacht die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden voorheen was.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.