fbpx Skip to main content

Archeotrails 2019: Over de Grens

Bron: Jan Voorbeeld. | Locatie: Slot Loevestein

Dag van het Kasteel maakt elk jaar een speciaal themaprogramma. Met Wat? Water! laten we je dit jaar een bijzondere selectie van kastelen en buitenplaatsen beleven. Wat is de rol van water voor deze monumentale plekken? Was water belangrijk bij de aanleg? Wat voor waterornamenten zijn er te herkennen? En wat doet de huidige waterstand met deze monumenten?

Op deze pagina vind je alles over de Archeotrails van Dag van het Kasteel 2021 en kun je je kaartje kopen. We richten het programma zo in dat je, ook als de covid-beperkingen nog niet voorbij zijn, op Dag van het Kasteel altijd de locatie zelf kunt bezoeken.

Archeotrail: voorbij de grens van het zichtbare.

Naast bestaande kastelen en buitenplaatsen kent Nederland ook kasteelruïnes en archeologische kasteellocaties. Vaak lijken deze plekken onzichtbaar. Je ziet niet meer dan wat gebouwde resten, een heuvel met bomenring of een leeg grachtenstelsel. Maar als je goed kijkt, komen verdwenen kastelen hier tot leven!
Onze Archeotrails leiden je langs verschillende van deze verdwenen kasteelplaatsen. Wandel, fiets of rijd mee met bevlogen experts en maak op 24 mei op unieke wijze kennis met deze archeologische kasteellocaties.

Archeotrail Groningen

VERBORGEN BORGEN IN PROVINCIE GRONINGEN

Van de honderden borgen en steenhuizen die de provincie Groningen heeft gekend, is nog maar een handjevol over. Jammer voor degenen die graag door rijk ingerichte kastelen wil wandelen, maar des te interessanter voor mensen met een scherp oog en een rijke fantasie. Er zijn namelijk nog veel plaatsen waar de resten van adellijke huizen in hun landschappelijke context te bewonderen zijn. Grachten, oprijlanen, gebouwfragmenten, dramatische hoogteverschillen, wie goed kijkt kan nog vele archeologische monumenten in het weidse Groninger landschap ontdekken.

Het deskundige duo Redmer en Roseanne neemt je op 10 juni mee langs vijf van deze bijzondere plekken ten noorden van de stad Groningen in het oude landschap Hunsingo. De geschutstoren van de borg Ewsum bij Middelstum, het borgterrein van de borg Alma bij Bedum, de 17de-eeuwse oprijlaan van Nittersum te Stedum, de contouren van het middeleeuwse steenhuis en de 16de-eeuwse borg te Harssens en de plaats van de ooit zo machtige Onstaborg te Sauwerd. Om de verbeelding een handje te helpen verzorgen Redmer en Roseanne op de verschillende plaatsen een archeologische masterclass en gunnen je een blik op de adellijke wooncultuur in de tijd dat jonkers en hoofdelingen de scepter zwaaiden over de Ommelanden.

LOCATIES

  • Harsenssborsch Adorp
  • Onstaborg te Sauwerd
  • Alma
  • Borg te Ewsum
  • Borg te Stedum

 

OP PAD MET REDMER & ROSEANNE

Redmer Alma (1963) studeerde wiskunde en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is werkzaam bij het Drents Archief en houdt zich onder andere bezig met de studie naar de Ommelander adel en hun huizen in de late Middeleeuwen.

 

Roseanne Bouma (1995) is begin oktober 2018 afgestudeerd als docente geschiedenis aan de NHL. Vertellen over geschiedenis en haar leerlingen hierover enthousiasmeren vindt ze erg leuk. Ook houdt Roseanne van presenteren en rondleiden.

Route (download routebescrhijving)

Archeotrail Utrecht

VERDWENEN KASTELEN IN DE PROVINCIE UTRECHT

In de provincie Utrecht zijn nog veel beroemde kastelen te zien zoals Kasteel de Haar en Slot Zuylen. Er zijn echter ook veel kastelen die er niet meer staan of waar niet veel meer van over is. Deze verdwenen kastelen zijn zeker niet minder interessant en leuk om te bezoeken.

Historicus Ben Olde Meierink neemt je mee langs deze bijzondere plekken in Utrecht. Hij start bij het verdwenen kasteel Schalkwijk, waarna hij in Vianen al wandelend De Bol, Kasteel Batestein en Amaliastein bezoekt. Na zijn bezoek aan Vianen, zal Ben naar IJsselstein gaan. Hier zal hij vertellen over kasteel IJsselstein, waar nu nog een imposante toren staat. Deze toren gaat open zodat je deze kan bezoeken. Ben sluit zijn trail af in Lopik waar hij zal vertellen over de laatste zichtbare restanten van kasteel Jaarsveld. Deze inhoudelijke en leuke route is geschikt voor jong en oud!

LOCATIES

  • Kasteel Schalkwijk te Schalkwijk (gemeente Houten)
  • De Bol te Vianen
  • Kasteel Batestein te Vianen
  • Amaliastein te Vianen
  • Kasteel IJsselstein te IJsselstein
  • Kasteel Jaarsveld te Jaarsveld (gemeente Lopik)

 

OP PAD MET BEN OLDE MEIERINK

Ben Olde Meierink (1955) is architectuur- en bouwhistoricus en heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Utrecht.  Sinds 2008 is hij werkzaam als hoofd onderzoek van de Nederlandse Kastelenstichting. Hij heeft als auteur meegewerkt aan diverse publicaties over kastelen en buitenplaatsen.

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL

10:30 – 11:15

Kasteel Schalkwijk

Tetwijkseweg 4, Schalkwijk (gemeente Houten)

Verzamelen bij het ijsbaanhuisje

12:15 – 12:45

De Bol

Het Wed 2, Vianen

Parkeren bij de supermarkt aan de Aime Bonnastraat

13:00 – 13:30

Kasteel Batestein

Hofplein 28, Vianen

Ben wandelt vanaf De Bol naar Kasteel Batestein

13:45 – 14:15

Amaliastein

Amaliastein 160, Vianen

Ben wandelt vanaf Kasteel Batestein naar Amaliastein

15:00 – 15:45

Kasteel IJsselstein

Kronenburgplantsoen 9, IJsselstein

Parkeren bij parkeergarage Eiteren

16:15 – 17:00

Kasteel Jaarsveld

Kerkstraat 5, Jaarsveld (gemeente Lopik)

Parkeren naast de kerk

Archeotrail Overijssel

VERDWENEN KASTELEN IN DE PROVINCIE OVERIJSSEL

In de provincie Overijssel zijn een heleboel archeologische vindplaatsen. Bezoek de archeotrail in Overijssel om meer te weten te komen over deze interessante verborgen kastelen. 

Historici en vrijwilligers nemen je mee langs deze bijzondere plekken in Overijssel. Evelyn Ligtenberg zal bij de Schuilenburg in Schuilenburg (gemeente Hellendoorn) en de Eversberg in Nijverdal aanwezig zijn om je alles over deze locaties te vertellen. Willem Wondergem en Henk Woolderink staan 10 juni bij de Hunenborg in Volthe (gemeente Dinkelland) om ook daar het verdwenen kasteel weer nieuw leven in te blazen. Henk Meijerink is in Goor om daar bij Olidam vragen te beantwoorden en over de geschiedenis van die plek te vertellen. Ten slotte is Gerhard Post bij het voormalige Huys Hengelo, wat midden in een woonwijk ligt. Nu zijn alleen de contouren ervan nog zichtbaar, maar hij zal Huys Hengelo weer tot leven brengen! 

OP PAD MET DE OVERIJSSELSE VERTELLERS

Evelyn Ligtenberg

Willem Wondergem (vicevoorzitter Vereniging Oudheidkamer Twente)

Henk Woolderink (deskundige Twentse markengeschiedenis)

Henk Meijerink

Gerhard Post

PROGRAMMA ARCHEOTRAIL

10:30 – 11:30

Hunenborg

Ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn, Volthe (gemeente Dinkelland)

Parkeren in de berm van de Kanaaldijk

12:00 – 13:00

Huys Hengelo

Bornsestraat 5, Hengelo

10:30 – 11:00

Eversberg

Kappertsweg 24, Nijverdal

Ontmoetingspunt bij de bosrand aan de Kappertsweg in Nijverdal

12:00 – 12:30

Schuilenburg

Schuilenburgerweg 54, Schuilenburg (gemeente Hellendoorn)

Verzamelen bij het bruggetje naar het kasteeleiland op het terrein zelf

14:00 – 15:00

Olidam

Hoek Slotpad-Kevelhamlaan, Goor

Archeotrail Gelderland

Theatrale Archeotrail langs verdwenen kastelen in Gelderland

De archeotrail in Gelderland is omgetoverd tot een unieke belevenis. Op 8 locaties in Gelderland zijn storytellers aanwezig om, samen met vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), op een theatrale manier het kasteel weer tot leven te laten komen. Doe mee met deze storytellers! Speel een rol in de performance en vertel het verhaal. Jong en oud doen mee, dus aarzel niet om mee te doen en beleef het verhaal van het verborgen Gelderse erfgoed.

Download hier: TOURtoDO

Naast de storytellers en experts ter plaatste, komt er ook een digitale archeotrail die ook na Dag van het Kasteel nog beschikbaar zal blijven. Deze digitale speurtocht met behulp van de app: TOURtoDO, is bedoeld om mensen een unieke beleving te geven van dit erfgoed. Door middel van het oplossen van raadsels en het luisteren naar verhalen van inwoners, komt het verdwenen kasteel ook echt weer tot leven.

Download de app en start de tour via de code: 320655

Colofon

Dit programma is gemaakt door Chrissy Flohr en Valentijn As in samenwerking met Ben Olde Meierink.
Met steun van Participatiesubsidie Cultuur en Erfgoed van Provincie Gelderland.

Partners