fbpx Skip to main content

Dag van het Kasteel 2022

De 15e editie van Dag van het Kasteel was weer een editie als vanouds. Na twee jaar waarin alles er heel anders uitzag kon Dag van het Kasteel op 6 juni 2022 weer fysiek en zonder restricties doorgaan. Er werden weer 4 archeotrails georganiseerd en de deelnemende locaties hebben verschillende leuke en unieke activiteiten georganiseerd. Daarnaast hebben we ook dit jaar veel interessante achtergrond verhalen geplaatst op onze website. In totaal zijn er 62 verhalen over rampen op kastelen en het Rampjaar te lezen op Dag van het Kasteel | Digitaal. Het mooie is dat alle verhalen op Dag van het Kasteel | Digitaal beschikbaar blijven. Je kunt dus blijvend genieten van deze digitale belevingen.

Daarnaast hebben we dit jaar ook 8 wandelingen gemaakt in het teken van rampen. Deze wandelingen en de wandelingen van vorig jaar zijn allemaal te vinden op izi.TRAVEL en zijn makkelijk te lopen met de app. Op deze manier kunt u extra informatie en afbeeldingen krijgen over verschillende kastelen en buitenplaatsen tijdens een mooie wandeling. Deze wandelingen gaan allemaal over opengesteld terrein en blijven beschikbaar in de app. Ook na Dag van het Kasteel kunnen bezoekers aan de wandel.

15

Editie

62

Online verhalen

107

Deelnemende Locaties

60000

Bezoekers

Thema 2022

Het thema van Dag van het Kasteel 2022 was Een ramp is van alle tijden. Hiermee sloot Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672. Ook keken we naar de actualiteit. Het rampjaar 2020 was net voorbij en ook in 2021 maakten we rampzalige tijden mee door corona en door de overstromingen die vooral Limburg troffen. Zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Ook laat de oorlog in Oekraïne zien dat een ramp van alle tijden is.

Maar ook andere rampen kwamen aan bod. In de loop der eeuwen hebben kastelen en buitenplaatsen flink wat rampen doorstaan, waarover vele verhalen te vertellen zijn. Niet alleen de rampen maar ook de veerkracht na een ramp stonden dit jaar centraal. Zo is een ramp een ramp, maar deze voorbeelden leren ons ook dat er na de ramp zeker hoop gloort. Als we dat onthouden, en als we ons bewust blijven dat we kastelen en buitenplaatsen onze omgeving verrijken, kunnen we elke keer na een ramp de schouders eronder zetten en tot mooie oplossingen komen zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van kastelen en buitenplaatsen.

Bekijk hier de verschillende onderdelen van het thema

Dag van het Kasteel | Digitaal

Lees verschillende verhalen over het Rampjaar en andere rampen op kastelen en buitenplaatsen.

Essay

Kasteelverhalen: Over rampen en veerkracht.

Thema

Hier lees je meer over de verschillende rampen die kastelen en buitenplaatsen door de jaren heen hebben getroffen.

Rampjaarkaart

Bekijk alle kastelen en buitenplaatsen die betrokken zijn geraakt bij het Rampjaar 1672.

 

Programma 2022

Rampenwandelingen

Wandelingen in het teken van het Rampjaar en andere rampen.

Archeotrail

Verdwenen kastelen komen tot leven.

In de media 2022

Ook dit jaar is Dag van het Kasteel weer verschillende keren verschenen in de media. Zowel op TV als op de radio, in de krant en in tijdschriften was Dag van het Kasteel dit jaar terug te vinden.

Reiger op de feestdis

Een artikel geschreven voor in de kersteditie van het tijdschrift monumentaal. Het artikel gaat over de eetgewoontes op middeleeuwse kastelen. Lees het artikel hier.

Positieve transformaties van kastelen en buitenplaatsen in Corona-tijd

Een artikel geschreven voor het tijdschrift Monumentaal. In dit artikel wordt Coronacrisis besproken als een recente ramp bij kastelen maar worden ook de positieve kanten belicht. Lees het artikel hier.

Nieuwe middeleeuwse kastelen

Een artikel geschreven voor het tijdschrift Monumentaal. In dit artikel wordt de neogotiek beschreven ramp en/of redding voor kastelen in Nederland en België. Lees het artikel hier.

ER WAS EENS… DE DAG VAN HET KASTEEL

Dit jaar hebben we verschillende influencers gevraagd om iets te schrijven over Dag van het Kasteel. 40 plus vriendinnen was een van deze blogs. Lees hier hun blogpost over hun verblijf op kasteel huis Bergh en Dag van het Kasteel.

Kasteel- en landgoedeigenaren zijn op zoek naar vrijwilligers en donateurs: 'Het is een dure manier van leven'

Ook op TV en bij reguliere media waren we dit jaar veel te vinden. Zo heeft EenVandaag een filmpje gemaakt over Dag van het Kasteel, Spijkerbosch en de nood voor vrijwilligers. Lees en kijk dit stuk hier.

Voor de pers – persberichten 2022

Voor de 2022 editie stuurden we verschillende persberichten uit naar gedrukte en digitale media. Ook hadden we persbericht sjablonen die deelnemers konden gebruiken om hun eigen Dag van het Kasteel deelname te promoten. Dit was de 2022 perspagina.

Team 2022

Heidi van Limburg Stirum

Projectleider

Janneke van Dijk

Curator

Mirthe Marsman

Marketing en Communicatie

Alice Duiven

Curator

Linda Prins

Assistent Curator

Maria Lucia Buccolo

Junior Curator

Partners die Dag van het Kasteel 2022 mede mogelijk maakten