fbpx Skip to main content

Internationale Familiebanden

Het programma

De adel was van oudsher internationaal georiënteerd. Huwelijkspartners van over de grens en internationaal bezit zorgden dat families takken hadden met verschillende nationaliteiten. Ontdek de sporen van deze internationale familiebanden op vijf prachtige locaties!

Storytellers brengen historische personages weer tot leven. Hoe verging het gravin Sophie die voor haar Napolitaanse graaf naar Italië vertrok? Wat is er bekend van de enige koning van Corsica ooit? Of doe een speciale tour en beleef de plekken waar culturen op verschillende manieren samenkomen.

Huis Kernhem

PROGRAMMA

ONTMOET GRAVIN SOPHIE OP HUIS KERNHEM 

Sophie, tot leven gebracht door dichter en beeldend kunstenaar Joyce Willemse uit Veenendaal, leidt u rond door het huis en een deel van de tuin. Gravin van Aldenburg-Bentinck vertelt over de geschiedenis van het huis, dat is gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kasteel.

Tussendoor geeft ze inkijkjes in haar eigen leven: hoe ze als adellijk meisje opgroeide in Middachten, maar vooral hoe ze na de Tweede Wereldoorlog heel romantisch voor een Napolitaanse graaf viel en zich in Italië vestigde. Ze zal vertellen over haar avonturen in Zuid-Europa, Frankrijk en Duitsland, landen waar ze door familierelaties mee verbonden was.

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) U kunt zich hier aanmelden voor de rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt. De kosten zijn € 17,50 inclusief boek over de geschiedenis van Kernhem en koffie/thee bij het nabijgelegen pannenkoekenhuis. De rondleiding vindt op 10 juni 3 keer plaats. De aanvangstijden zijn 12:15 uur, 14:15 uur en 15:15 uur.

OVER JOYCE WILLEMSE

Joyce Willemse is kunstenaar en dichter. Ze maakt etsen, beelden, poëtische installaties en voert performance art uit. Ook maakt ze graag poëtische films. Ze exposeerde twee keer in Huis Kernhem, waarvan de laatste keer in 2018 met kunstenaar Margo Nelissen.

LOCATIE

Huis Kernhem
Kernhemseweg 7
6718 ZB Ede
Gelderland

Huis Doorn

PROGRAMMA

GRENSVERHALEN

Kom nu zelf binnen voor een exclusieve special tour door het gerestaureerde poortgebouw! Normaal is het poortgebouw niet toegankelijk voor publiek, op de ontvangst- en kassaruimte na, maar speciaal in het kader van Dag van het Kasteel organiseert Museum Huis Doorn deze tour onder de titel ‘Grensverhalen’.  

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Aanmelden bij Kassa Huis Doorn. Reserveren wordt aanbevolen via: [email protected]
Voor de special tour Grensverhalen geldt € 6,-
en met Museumkaart € 3,- .

Starttijden: 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 uur, verzamelen bij de kassa in het poortgebouw.

Het poortgebouw van Huis Doorn is een bijzondere plek waar culturen op verschillende manieren samenkwamen. Ook was het het toneel van bijzondere gebeurtenissen. Hier vond bijvoorbeeld het huwelijk plaats tussen Wilhelm II en zijn tweede vrouw, Hermine Reuss ältere Linie. 

LOCATIE

Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Utrecht

HISTORISCHE CONTEXT

Huis Doorn heeft door zijn bekende bewoner, de Duitse keizer, een rijk internationaal verleden. Het poortgebouw, waar de exclusieve tour plaatsvindt, was het domein van de Duitse ‘Herren von Dienst’, de hofmaarschalk en de adjudanten die Wilhelm ook tijdens zijn ballingschap bleven dienen. Het poortgebouw was het zakelijke centrum van het ex-keizerlijke huishouden. Hier regelde het hogere personeel, voor het overgrote deel Duitse monarchisten, de financiële administratie, de personeelszaken en werd de correspondentie afgehandeld. In het poortgebouw waren appartementen gevestigd voor o.a. de hofmaarschalk en het hoofd van de huishouding. Het historisch interieur dat bij de restauratie in 2017 voor een groot deel in ere is hersteld getuigt van het administratieve en bestuurlijke reilen en zeilen in dit ballingsoord.

Ruïne van Brederode

PROGRAMMA

DE VORSTELIJKE FAMILIEVERBANDEN VAN BREDERODE

Ontmoet op Dag van het Kasteel allerlei bijzondere historische personages bij de Ruïne van Brederode. Vrouwe Yolande de Lalaing staat in de schijnwerpers als laatste bewoner van Kasteel Brederode. Ontmoet daarnaast personages zoals een Surinaamse dame wiens grootvader, een witte Schot, met een tot slaaf gemaakte vrouw trouwde. Of Catharina van Brederode die getrouwd was met een voorvader van Koning Willem-Alexander en nog veel meer!

Angelique Schipper is samen met Rob Kortekaas beheerder van de Ruïne van Brederode en zij is schrijfster. Op Dag van het Kasteel leest zij het verhaal voor over Yolande de Lalaing. Rob Kortekaas is op Dag van het Kasteel de broer van Yolande: Jacques de Lalaing, de ongeslagen toernooiridder in Europa.

PRAKTISCHE INFORMATIE

(UITVERKOCHT) Speciale Kasteeltour met levende historische personages tussen 11.30 – 16.30

Toegang: € 5,- , kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, op locatie

LOCATIE

Ruïne van Brederode
Velserenderlaan 2
2082 LA Santpoort-Zuid
Noord-Holland

HISTORISCHE CONTEXT

In de vijftiende eeuw woonde de uit Frankrijk afkomstige Yolande van Lalaing op kasteel Brederode. Ze kreeg haar opvoeding aan het hof van Bourgondië, waar haar vader belangrijke functies onder Isabella van Portugal bekleedde. Na haar huwelijk met Reinoud II van Brederode, verbleef ze niet alleen op zijn kasteel bij Santpoort, maar ook in Vianen. Ze maakte deel uit van een internationaal netwerk van adellijke families. De Brederode’s in Vianen heersten over dat stadje als soevereine heren, want net als Culemborg en IJsselstein was Vianen een soort staatje binnen de Nederlanden. Na de dood van haar man werd Yolandee voogd over haar beide zonen. Een van hen, Frans, werd berucht vanwege de naar hem genoemde oorlog, die in 1490 eindigde met zijn dood in de gevangenis. Yolande sleet daarna haar dagen vooral op kasteel Brederode, waar ze in 1497 overleed.

Huize Ruurlo

PROGRAMMA

HET BIJZONDERE LEVEN VAN DE KONING VAN CORSICA

Ontdek het bewogen verhaal van de enige koning van Corsica ooit. Theodor von Neuhoff (1694-1756) wordt vaak afgeschilderd als een avonturier, maar dat doet hem geen recht. Hij was militair en zette zich in voor het bevrijden van tot slaaf gemaakten en de emancipatie van joodse mensen.

Op Dag van het Kasteel kruipt meesterverteller Gottfrid van Eck in de huid van koning Theodor de Eerste. Hij leidt je persoonlijk rond op Kasteel Ruurlo en doet zijn levensverhaal uit de doeken.

RONDLEIDINGEN

13.00 – 14.00
14.30 – 15.30
16.00 – 17.00

Gottfrid van Eck

Gottfrid van Eck is betrokken bij Stadsavonturen, een collectief van professionele verhalenvertellers en muzikanten gespecialiseerd in (stads)sagen en legenden, historie en cultuur met een knipoog. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van de storytrail – een theatrale verhalenwandeling waarmee hij actief is in een tiental steden, op forten en landgoederen.

LOCATIE

Museum MORE | Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
7261 LZ Ruurlo
Gelderland

HISTORISCHE CONTEXT

Kasteel Ruurlo was in 1736-1737 volgens de overlevering de residentie van de eerste en enige koning van Corsica, Theodor von Neuhoff (1694-1756). Als zoon van een edelman volgde hij een militaire carrière en vocht zowel in de Franse als in de Duitse legers als officier. Lang, knap en intelligent, prettig in de omgang, deed hij zowel vrouwen- als mannenharten sneller kloppen. Hij had een groot sociaal geweten: zo was hij actief tegen de slavernij en bevrijdde slaven als hij de gelegenheid kreeg. Toen hij in Corsica landde met een legertje om de onderdrukte eilanders van het Italiaanse juk te bevrijden, werd hij dan ook met groot enthousiasme binnengehaald en tot koning gekroond. Ook daar werden de slaven bevrijd en begon hij de emancipatie van de joodse inwoners.

Omdat hij internationaal nauwelijks steun kreeg, moest hij Corsica ontvluchten. Hij kwam in Nederland terecht, waar een verre nicht hem onderdak bood op kasteel Ruurlo. Nog steeds herinnert de Corsicakamer aan zijn verblijf. Toen hij naar Amsterdam ging om geld en steun te verzamelen om naar Corsica terug te keren, werd hij gearresteerd. Uiteindelijk lukte het deze bijzondere man niet om Corsica blijvend zelfstandig te maken. Hij stierf in armoede in Londen, maar er zijn over zijn leven diverse boeken en opera’s gemaakt. De toen wereldberoemde schrijver Voltaire was door Neuhoff gefascineerd en voert hem op in zijn meesterwerk Candide.

Blogs

Blogs 2019
9 december 2020

De Duitse koning van Corsica

Op de Dag van het Kasteel zal in het programma familiebanden op het kasteel Ruurlo de Baron Theodor von Neuhoff centraal staan. Theodor wordt in de meeste literatuur neergezet als een militaire avonturier en opportunist, wat niet geheel ongebruikelijk was…
Blogs 2019
9 september 2019

De ondeugende gravin

Bij Ede ligt Huis Kernhem. Dit landgoed werd in de jaren 70 samen met het omliggende park geschonken aan de gemeente van Ede door de laatste particuliere eigenaresse, Sophie gravin van Aldenburg Bentinck. Deze gravin is ook nazaat van de…