fbpx Skip to main content

Kerst op tafel – De geschiedenis van het kerstdiner

Nederland | Nederland

11 december 2024 | Anouk Snijders


Het kerstdiner, wie kent het niet. De geur van de gourmetschaal, het knapperige geluid van de haard, en natuurlijk onze dierbaren rondom de tafel. Kerst is een traditie, maar wist je dat deze traditie terug gaat tot ver voor het christendom? De kersttraditie zoals we die nu kennen is dus al oud, maar wat weten we over de gerechten?

Het kerstdiner zoals we deze nu vieren begon vorm te krijgen in de middeleeuwen. De middeleeuwse adel hield van uitgebreide banketten met een overvloed aan vlees, vis, gevogelte en andere lekkernijen. Eén van de meest opvallende gerechten was dan ook de gebraden zwaan, een delicatesse die symbool stond voor rijkdom. Hier ontstonden de kersttradities die wij nu kennen en liefhebben. En nee, dan heb ik het niet over het gourmetstel. Denk vooral aan het bakken van speciale kersttaarten en het samenzijn met vrienden en familie. Deze tradities werden in de middeleeuwen steeds belangrijker.

In de 19e eeuw werd, door Koningin Victoria, de kerstpudding een favoriet dessert en de kerstkalkoen het favoriete hoofdgerecht. De gebraden zwaan verdween naar de achtergrond. Nu wordt kerst overal op een andere manier gevierd. Denk aan de Amerikaanse kerst-ham in plaats van kalkoen of de Scandinavische gerookte vis en varkensvlees. Glühwein en braadworst vind je op Duitse kerstmarkten terwijl de “Feast of the Seven Fishes” in Italië een traditioneel kerstmaal is. Tegenwoordig zijn ‘veggie’ of ‘vega’-kerstdiners niet meer weg te denken en ook wordt in Nederland de ijstaart aan het eind van het diner steeds vaker aangesneden. Kortom: iedereen viert kerst anders en dat is dan ook weer de charme van het hedendaagse kerstfeest!

Maar wat als je dit jaar de oude tradities weer wilt laten leven? Geen probleem! Wij hebben hieronder een paar recepten voor je opgezocht. Zo ervaren jouw gasten dit jaar het rijke verleden van het kerstdiner!

Middeleeuwse gerechten

Vegetarisch
Middeleeuws gerecht met aubergine

Vlees
Middeleeuwse vleesrolletjes

 

Afbeeldingen:
Afbeelding 1: Queen Victoria’s Christmas tree (1851) door William Corden II (ca. 1820-1900). Bron: Royal Collection Trust RCIN 402566. © Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II 2018.

Bron:
Tafel vol tradities: de geschiedenis van het kerstdiner. (n.d.). Winterswijk Binnen & Buiten. https://winterswijkbinnenenbuiten.nl/artikelen/2021-2-2/maart-2-2-2-2-1/op-de-zaak-met-speciaalzaak-hannet-leussink-2-2-2-2-2-2-2-2-2-2 (Geraadpleegt op 11-12-2024)