fbpx Skip to main content

Paleis Het Loo: foto-rondleiding stallenplein

Het Loo | Gelderland

24 april 2020 | Paleis Het Loo


Op 3 september 1939 was de dreiging van een Duitse inval zo sterk dat Koningin Wilhelmina besloot met haar staf van Het Loo terug te keren naar Den Haag. Zij keerde pas in het voorjaar van 1946 terug naar haar paleis.
Museumdocent Emma Bulens en programmamaker Christa Logtenberg geven een videoverslag van de gebeurtenissen die zich in de tussenliggende tijd afspeelde op in en rond het stallencomplex van het paleis.

Deel 1: Stallencomplex voor en na de WOII
Een introductie over de oorsprong van het stallencomplex.

Deel 2: Huismeester Wiessner
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde huismeester Wiessner en zijn gezin in een zijvleugel van het stallencomplex. Hij heeft veel over die periode gedocumenteerd en hield een logboek bij.

Deel 3: De Duitse bezetter op het paleis
Over hoe koningin Wilhelmina het paleis; ‘haar geliefde Gelders thuis’, voorbereidde op de oorlog. De Kunst- of Comediezaal in de westelijke vleugel werd door de bezetter gebruikt als bioscoop. In de vestibule werd een biljarttafel geplaatst.

Deel 4: Het stallencomplex
Het Stallencomplex, rechter hoekpaviljoen, van Paleis Het Loo werd op 4 november 1944 ernstig beschadigd door een bombardement van de Engelse Royal Air Force. Het doel was het hoofdkwartier van de Waffen-SS te treffen.

Bekijk HIER de vierdelige foto-rondleidingen.

Wil je meer verhalen te weten komen over paleis Het Loo in de Tweede Wereldoorlog? Klik HIER.

Met dank aan Michel van Maarseveen voor het mogen gebruiken van het beeldmateriaal.