fbpx Skip to main content

Dag van het Kasteel 2021

De 14e editie van Dag van het Kasteel was wederom een bijzondere editie. Net als het voorgaande jaar was het bezoeken van kastelen en buitenplaatsen op 24 mei nog maar mondjesmaat mogelijk. Ook deze editie was daarom de website het middelpunt van Dag van het Kasteel. Op Dag van het Kasteel | Digitaal zijn ruim 60 achtergrondverhalen te lezen rondom het thema van dit jaar, Wat? Water! De rol van water op kastelen en buitenplaatsen. Het mooie is dat alle verhalen op Dag van het Kasteel | Digitaal beschikbaar blijven. Je kunt dus blijvend genieten van deze digitale belevingen.

Verschillende deelnemers hadden een (kleinschalig) programma op locatie. Ook konden mensen aan de wandel met de Spacetime layers app. Dankzij deze app konden bezoekers Corona-proof een buitenplaats of kasteel bezoeken. Met de app op de smartphone gingen bezoekers individueel of met het gezin op stap en hadden ze tijdens hun wandeling een kleine gids in hun broekzak. In de app staat namelijk niet alleen de route, maar er is ook achtergrondinformatie, historische foto’s en verschillende persoonlijke observaties van bewoners of beheerders te vinden. Er zijn 26 wandelingen uitgezet die via de app te lopen waren. Deze wandelingen gaan bijna allemaal over opengesteld terrein en blijven beschikbaar in de app. Ook na Dag van het Kasteel kunnen bezoekers aan de wandel.

DAG VAN HET KASTEEL | DIGITAAL

Kijk, luister en lees hier verschillende verhalen over de rol van water op kastelen en buitenplaatsen

ESSAY

De Droge Golf door onderzoeksjournalist Mattijs Smit.

Historisch rood en historisch groen ontlenen hun status en bestaansrecht aan de aanwezigheid van water. Maar wat als dat water langzaam maar zeker verdwijnt?

SYMPOSIUM

Het symposium Wat?Water! laat de waterwereld en de erfgoedwereld met elkaar kennismaken en laat zien welke belangrijke rol erfgoed kan spelen bij duurzame oplossingen.

Bekijk de livestream en de verschillende casussen.

14
Editie
60
Online verhalen
61
Locaties ondersteunden de digitale Dag van het Kasteel
300,000
Online bezoekers

De Huydekopers en hun bezittingen aan de Vecht

Veel kastelen en buitenplaatsen in Nederland liggen aan het water. Deze sprookjesachtige ligging aan het water kunnen we nog altijd ervaren. Een boot- of fietstochtje langs de Vecht in Utrecht biedt een prachtig zicht op de vele buitenplaatsen die rijke Amsterdammers daar vanaf de zeventiende eeuw aanlegden.

Dit artikel is afkomstig uit MONUMENTAAL, veelzijdig magazine over cultureel erfgoed in Nederland en Vlaanderen. www.monumentaal.com – nr. 6, 2020. Lees HIER het artikel.
Auteur: Fred Vogelzang

De Piloersemaborg: Over boeren, edelen en soldaten in het Groninger terpengebied

Al in de vroege middeleeuwen waaide het verschijnsel klooster uit het Midden-Oosten naar Noord-Europa over. Mannen en vrouwen trokken zich terug uit de wereld om hun leven in dienst te stellen van God. Die kloosters werden, juist omdat men zich van de wereld afkeerde, vaak in woeste en verlaten streken gesticht. Zo ook het klooster bij het Groningse Aduard. De geschiedenis van de Piloersemaborg begint met de stichting van dit klooster in 1192.

Dit artikel verscheen in Erfgoed Magazine nr.1, 2021. Lees HIER het artikel.
Auteur: Fred Vogelzang