fbpx Skip to main content

Twee voorbeelden: Ruwiel en Amerongen

Kasteel Amerongen / Kasteel Ruwiel | Utrecht

28 september 2021 | Janneke van Dijk


Sommige kastelen werden, nadat ze verwoest waren, niet meer opgebouwd. Zo ook Kasteel Ruwiel. Dit kasteel, waarvan de naam al in de eerste helft van de dertiende eeuw opduikt, werd verwoest door terugtrekkende Franse troepen. De uitgebrande ruïne raakte steeds verder in verval en nu rest er alleen nog het kasteeleiland met de gracht.

Op de eerste afbeelding zie je hoe het kasteel er voor de verwoesting uitzag. Het is een tekening van de beroemde kasteeltekenaar Roelant Roghman uit 1646 / 1647.

Op de tweede afbeelding zie je wat er nu over is van het kasteel. Je ziet de gracht met het eiland waarop waar kasteel Ruwiel gestaan heeft – Foto Henk Bol, 1994.
Kasteel Amerongen was ook geen positief lot beschoren in het Rampjaar. Kasteel Amerongen was eigendom van Godard Adriaan van Reede, een diplomaat die de Republiek er Zeven Verenigde Nederlanden in het buitenland vertegenwoordigde, en zijn vrouw Margaretha Turnor. Terwijl Godard Adriaan van huis was, moest Margaretha vluchten voor de Fransen. In 1673 werd het kasteel geplunderd en verwoest. Godard Adriaan en Margaretha lieten direct na de verwoesting van hun thuis op dezelfde plek een nieuw kasteel bouwen. Dit is het kasteel dat er nu nog staat.

Margaretha schreef haar man veel brieven over het reilen en zeilen op het kasteel. Hier vind je er een van.

De derde afbeelding is een tekening van Kasteel Amerongen voor verwoesting van de hand van kasteeltekenaar Roelant Roghman, 1646-1647.

Op de vierde tekening zie je ook Kasteel Amerongen. Zo zag het kasteel eruit na heropbouw. Tekening Jan de Beijer, gravure Hendrik Spilman (Uit: Het Verheerlykt Nederland, Isaac Tirion, 1745-1774).