fbpx Skip to main content

Rampjaar 1672: theatergroep speelt Margaretha Turnor

Amerongen | Utrecht

09 augustus 2021 | Het Utrechts Archief


Het jaar 1672-1673 was voor de stad Utrecht vol met rampen. Theatergroep Aluin verdiepte zich in de Utrechters die dit Rampjaar overleefden. Wat dachten ze, hoe voelden zij zich? Deze opname is onderdeel van de tentoonstelling ‘Rampjaar 1672-1673’, waarin je hoort hoe Utrechters deze periode beleefden.

In deze video zie je kasteelvrouwe Margaretha Turnor van kasteel Amerongen. Haar man Godard Adriaan van Reede was diplomaat. Hij vertegenwoordigde de Republiek er Zeven Verenigde Nederlanden in het buitenland en was daarom veel van huis. Margaretha schreef hem trouw. In haar brieven hield ze hem op de hoogte van wat er thuis gebeurde. Mede dankzij haar brieven weten we veel over het rampjaar.

We treffen Margaretha in juni 1672 als ze net naar Amsterdam is gevlucht vanuit Amerongen, waar het niet meer veilig was. Met kasteel Amerongen liep het niet goed af, het werd in 1673 geplunderd en verwoest door de Fransen. Godard Adriaan en Margaretha lieten op dezelfde plek een nieuw kasteel bouwen. Dit is het kasteel dat er nu nog staat.