fbpx Skip to main content

Dit Pinksterweekend (17 t/m 20 mei) bezochten 100.000 bezoekers meer dan 120 (kasteel)locaties tijdens Dag van het Kasteel. Het thema van dit jaar was ‘Aan Tafel!’ en stond in het teken van voedsel, keukens, moestuinen, serviezen en tafeletiquette op kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. De (kasteel)locaties stelden hun keukens, eetzalen, (moes)tuinen en parken open tijdens Dag van het Kasteel. Bovendien werd een enorm aantal activiteiten georganiseerd door de deelnemers: tastings, rondleidingen, lezingen, speurtochten, (muziek)optredens en wandelingen. In 2023 brachten 75.000 kasteelliefhebbers een bezoek aan diverse (kasteel)locaties.

Activiteiten door het hele land
Er werden dit Pinksterweekend bij ruim 125 kastelen, buitenplaatsen en landgoederen door het hele land bijzondere activiteiten georganiseerd. Bij kasteel Renswoude gaf Janny van der Heijden, bekend van o.a. Heel Holland Bakt, een lezing over de invloed van de buitenplaats op de Nederlandse eetcultuur. Bij Park Vijversburg konden bezoekers met Age Looxma -Ypeij, de meest begeerde vrijgezel van destijds, aan tafel! Bezoekers leerden van alles over de tafelmanieren en ze konden zich verkleden in een historische kostuum en bij Kasteel Hoensbroek werd een lezing gegeven over het thema ‘Aan Tafel’, waar bezoekers van alles te weten kwamen over de eetcultuur van het kasteel en was er een proeverij van 5 verschillende historische gerechtjes. Ook in bijna alle andere provincies waren verschillende kastelen die geweldige (thema)activiteiten hadden georganiseerd.

Dank aan alle deelnemende locaties en de inzet van de vele vrijwilligers, zonder wie dit succesvolle evenement niet mogelijk zou zijn geweest.

Fotocredits:
Foto 1: Kasteel Keukenhof door Dirk van Egmond
Foto 2: Huygens Museum, locatie Hofwijck door Ramon Sewberath Misser
Foto 3: Kasteel Vorden door Karel Oerlemans van Achterhoek foto.nl
Foto 4: Kasteelruïne Stein
Foto 5: Landgoed Calorama door Barteld de Jong
Foto 6: Kasteel Keukenhof door Dirk van Egmond
Foto 7: Kasteel Bouvigne
Foto 8: Landgoed Prattenburg door Laura van de Geer