fbpx Skip to main content

Bloemen op de kasteeltafel

Nederland | Nederland

02 mei 2024 | Linda Prins


De achttiende eeuw (1700-1800) was een eeuw vol grote veranderingen en revoluties. Ook op de eettafel veranderde er veel deze eeuw. Zo zien we in deze eeuw voor het eerst Europees porselein op tafel verschijnen, verschillende soorten lepels en bloemen. 

Europees porselein
Nadat in Europa al een aantal eeuwen werd geprobeerd om het bekende Chinese porselein na te maken lukt het de Duitse fabrikant Meissen eindelijk in 1708. Hierdoor werd Porselein in Europa een stuk toegankelijker wat ervoor zorgde dat mensen vanaf dat moment grote porseleinsets gaan gebruiken. De meest uitgebreide serviezen hadden soms wel 2000 onderdelen. 

Lepels
Lepels bestonden natuurlijk al voor de achttiende eeuw. Ook verschillende formaten van lepels bestonden al langer. In deze eeuw komen er echter nog veel meer type lepels in de mode. Er werden speciale lepels gemaakt voor bepaalde doeleinden. Zo kwamen er eetlepels, dessertlepels en theelepels maar daarnaast ook lepels om thee mee af te meten of speciale lepels om beenmerg mee te eten. 

Bloemen op tafel
In de eeuwen hiervoor was het erg uit de mode geraakt om bloemen op tafel te hebben. Ook stonden ze voor deze eeuw meestal niet in een vaas maar lagen ze uitgespreid op de tafel. Het draaide door de populariteit van het porselein echter wel vaker om de vazen dan om de bloemen. De bloemen speelde duidelijk een ondergeschikte rol ten opzichte van de enorme en dure vazen waarin ze werden neergezet.
 

Bronnen:
House and Garden, The ritual of table setting: its historical significance and cultural importance, https://www.houseandgarden.co.uk/gallery/table-setting (geraadpleegd op 2-5-2024). 
Historiek, Porseleinkoorts. Het ontstaan van Europees Porselein, https://historiek.net/porseleinkoorts-het-ontstaan-van-europees-porselein/162226/ (geraadpleegd op 2-5-2024). 
Marcus Köhler, Dining with Flowers (Berlin 2004) https://tu-dresden.de/bu/architektur/ila/gla/ressourcen/dateien/forschung/publikationen/Vortragsmanuskripte-Koehler/Dining-with-flowers?lang=en (geraadpleegd op 2-5-2024). 
Afbeeldingen:
Afbeelding 1: Een voorbeeld van een tafel gedekt met een grote porselein set van Meissen. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meissen-Porcelain-Table.JPG 
Afbeelding 2: Verschillende soorten lepels uit de 18de eeuw. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:02022_1067_Table_centrepiece_silverware,_18th_century,_Wawel_Royal_Castle.jpg