Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS). De NKS organiseert Dag van het Kasteel omdat kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen horen bij de Nederlandse geschiedenis. Omdat ze samen met hun tuinen, parken en landerijen onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. En omdat ze ons land mooier maken. Hoe meer mensen hiervan doordrongen zijn hoe groter het draagvlak voor behoud van dit prachtige erfgoed.
Elk jaar kiezen we een nieuw en prikkelend thema. Om steeds een ander aspect van dit erfgoed te belichten. Alle deelnemers sluiten zich aan bij dat thema. We kiezen de thema’s met zorg en vertalen deze naar een divers kennisprogramma. Hierbij streven we naar inclusie, naar programma’s die een meerstemmig perspectief laten zien. Hiermee geeft de NKS een bredere context aan dit erfgoed, maakt haar relevantie zichtbaar en zorgt dat de verhalen aansluiting vinden bij een zich ontwikkelend breder historisch besef.
Dag van het kasteel 2019
12
22
124
51370
Thema 2019
Het thema voor Dag van het Kasteel 2019 was: Over de Grens. Met dit thema heeft de NKS zichtbaar gemaakt hoe onze
Nederlandse kastelen en buitenplaatsen verbonden zijn met ‘het buitenland’. De NKS presenteerde op Dag van het Kasteel 2019 diverse kennisprogramma’s
• Internationale familiebanden
• Koloniale banden
• Exoten in tuin en park
• Grenzeloze muziek
• Archeotrail
Daarnaast presenteerden 124 deelnemers hun eigen programma op locatie.
SPOREN VAN BUITENLANDSE FAMILIEBANDEN
In het verleden trouwden mensen vaak binnen hun eigen sociale groep. Dit gebeurde ook regelmatig tussen families met buitenplaatsen en landgoederen. Zo ontstonden banden over de grens. Hierdoor zijn veel buitenlandse invloeden naar Nederland gekomen en visa versa. Ook familiebezit dat zowel in Nederland als in het buitenland ligt. En gewoontes en gebruiken, bijzondere gerechten. Denk bij voorbeeld ook aan de kerstboom. De “Tannenbaum” werd door Prins Albert geïntroduceerd (19e eeuw) in Engeland na zijn huwelijk met koningin Victoria. Bepaalde bouwstijlen en versieringen aan het huis werden geïntroduceerd. En de bouw van follies of Japanse pagodes in de tuin, opgezette tijgers.
EXOTEN IN TUIN EN PARK
Internationale handel en betrekkingen hebben geleid tot de import van uitheemse planten en dieren. Op landgoederen werden bijvoorbeeld bomen en planten uit het (verre) buitenland geïmporteerd. Wat is het verhaal achter deze uitheemse planten en dieren? Was het puur mode? Wat betekent uitheems? De imposante moerascipres bijvoorbeeld (Taxodium Distichum ). Mogen we deze boom echt wel een exoot noemen omdat hij pas medio 1900 voor het eerst geïntroduceerd werd in ons land? Terwijl van deze boom fossiele resten uit het Plioceen (>5 miljoen jaar geleden) zijn gevonden in Limburg. En was er inderdaad een concurrentiestrijd tussen de verschillende tuinbazen van buitenplaatsen over wie de eerste en lekkerste tomaten en ananassen had?
KOLONIALE BANDEN
Bewoners van kastelen en buitenplaatsen waren soms ook in de koloniën actief. Bijvoorbeeld Suriname of Nederlands-Indië. De familie Brantsen met hun buitenplaatsen Zijpendaal en Rhederoord, was verbonden aan diverse plantages in Suriname. Wat voor invloed heeft dat leven in de koloniën gehad eenmaal hier terug op hun landgoed in Nederland? Wat brachten zij mee naar huis? Verschillende huizen zijn genoemd naar de koloniën waar de eigenaar zijn fortuin vergaarde. Welke sporen van een koloniaal verleden zijn nog zichtbaar bij kastelen en buitenplaatsen?
Symposium
Fred Vogelzang, Carla Teune, Ineke Mok, Redmer Alma, Ben Olde Meierink en Merel Haverman schijnen een wetenschappelijke blik op het thema.
Programma
Deelnemende locaties
Blogs
Uitreiking OKS Prijs
De OKS-prijs is een Overijsselse prijs. De prijs ter waarde van 5.000 Euro is in het leven geroepen door de Overijsselse Kastelenstichting (OKS). Met deze prijs wil de OKS personen en organisaties belonen. En haar waardering uitspreken voor hen die daadwerkelijk iets gedaan hebben, een bijzondere prestatie hebben geleverd, voor de fysieke instandhouding van buitenplaatsen in Overijssel. En ook anderen aanmoedigen zich in te zetten voor behoud van dit erfgoed in Overijssel. De prijs wordt om het jaar uitgereikt en is verbonden aan Dag van het Kasteel.
Onderzoek
Studenten Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht presenteerden de resultaten van hun publieksonderzoek in opdracht van de Nederlandse Kastelenstichting. Tijdens Dag van het Kasteel interviewden zij 300 respondenten. In hun onderzoek komen de volgende thema’s naar voren: (1) verbondenheid met kastelen, (2) beleving van kasteelbezoek, (3) motieven voor kasteelbezoek en (4) de visies van respondenten op de functie van kastelen. De begeleiding was in handen van docent Glenn Zevenbergen en Fred Vogelzang (NKS).