fbpx Skip to main content

Dag van het kasteel 2019

Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS). De NKS organiseert Dag van het Kasteel omdat kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen horen bij de Nederlandse geschiedenis. Omdat ze samen met hun tuinen, parken en landerijen onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. En omdat ze ons land mooier maken. Hoe meer mensen hiervan doordrongen zijn hoe groter het draagvlak voor behoud van dit prachtige erfgoed.
Elk jaar kiezen we een nieuw en prikkelend thema. Om steeds een ander aspect van dit erfgoed te belichten. Alle deelnemers sluiten zich aan bij dat thema. We kiezen de thema’s met zorg en vertalen deze naar een divers kennisprogramma. Hierbij streven we naar inclusie, naar programma’s die een meerstemmig perspectief laten zien. Hiermee geeft de NKS een bredere context aan dit erfgoed, maakt haar relevantie zichtbaar en zorgt dat de verhalen aansluiting vinden bij een zich ontwikkelend breder historisch besef.

12

Editie

22

Kennisprogramma's

124

Deelnemende Locaties

51370

Bezoekers

Thema 2019

Het thema voor Dag van het Kasteel 2019 was: Over de Grens. Met dit thema heeft de NKS zichtbaar gemaakt hoe onze
Nederlandse kastelen en buitenplaatsen verbonden zijn met ‘het buitenland’. De NKS presenteerde op Dag van het Kasteel 2019 diverse kennisprogramma’s
Internationale familiebanden
Koloniale banden
Exoten in tuin en park
Grenzeloze muziek
Archeotrail

Daarnaast presenteerden 124 deelnemers hun eigen programma op locatie.

SPOREN VAN BUITENLANDSE FAMILIEBANDEN
In het verleden trouwden mensen vaak binnen hun eigen sociale groep. Dit gebeurde ook regelmatig tussen families met buitenplaatsen en landgoederen. Zo ontstonden banden over de grens. Hierdoor zijn veel buitenlandse invloeden naar Nederland gekomen en visa versa. Ook familiebezit dat zowel in Nederland als in het buitenland ligt. En gewoontes en gebruiken, bijzondere gerechten. Denk bij voorbeeld ook aan de kerstboom. De “Tannenbaum” werd door Prins Albert geïntroduceerd (19e eeuw) in Engeland na zijn huwelijk met koningin Victoria. Bepaalde bouwstijlen en versieringen aan het huis werden geïntroduceerd. En de bouw van follies of Japanse pagodes in de tuin, opgezette tijgers.

EXOTEN IN TUIN EN PARK
Internationale handel en betrekkingen hebben geleid tot de import van uitheemse planten en dieren. Op landgoederen werden bijvoorbeeld bomen en planten uit het (verre) buitenland geïmporteerd. Wat is het verhaal achter deze uitheemse planten en dieren? Was het puur mode? Wat betekent uitheems? De imposante moerascipres bijvoorbeeld (Taxodium Distichum ). Mogen we deze boom echt wel een exoot noemen omdat hij pas medio 1900 voor het eerst geïntroduceerd werd in ons land? Terwijl van deze boom fossiele resten uit het Plioceen (>5 miljoen jaar geleden) zijn gevonden in Limburg. En was er inderdaad een concurrentiestrijd tussen de verschillende tuinbazen van buitenplaatsen over wie de eerste en lekkerste tomaten en ananassen had?

KOLONIALE BANDEN
Bewoners van kastelen en buitenplaatsen waren soms ook in de koloniën actief. Bijvoorbeeld Suriname of Nederlands-Indië. De familie Brantsen met hun buitenplaatsen Zijpendaal en Rhederoord, was verbonden aan diverse plantages in Suriname. Wat voor invloed heeft dat leven in de koloniën gehad eenmaal hier terug op hun landgoed in Nederland? Wat brachten zij mee naar huis? Verschillende huizen zijn genoemd naar de koloniën waar de eigenaar zijn fortuin vergaarde. Welke sporen van een koloniaal verleden zijn nog zichtbaar bij kastelen en buitenplaatsen?

Thema video

Ashley gaat op bezoek op 3 locaties op zoek naar het thema Over de Grens.

Essay

Speciaal voor Dag van het Kasteel schreven Yme Kuiper en Jan Holwerda het essay Over de Grens.

Symposium

Fred Vogelzang, Carla Teune, Ineke Mok, Redmer Alma, Ben Olde Meierink en Merel Haverman schijnen een wetenschappelijke blik op het thema.

Inspiratiedag

Eigenaren, beheerders en vrijwilligers van kastelen en buitenplaatsen volgden workshops op Huis Doorn. Een dag vol ontmoetingen en inspiratie.

Programma

Muziek

Huiskamerconcerten op 6 historische locaties.

Exoten

Een fietstocht met 6 audioverhalen langs 12 groen historische locaties

Internationale familiebanden

De internationale kant van de adel op 4 locaties.

Koloniale banden

De onbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen op 7 locaties.

Archeotrails

Verdwenen kastelen komen weer tot leven in 4 provincies.

Fietstochten

De internationale kant van de adel op 4 locaties.

Blogs

Blogs 2019
9 december 2020

De Duitse koning van Corsica

Op de Dag van het Kasteel zal in het programma familiebanden op het kasteel Ruurlo de Baron Theodor von Neuhoff centraal staan. Theodor wordt in de meeste literatuur neergezet als een militaire avonturier en opportunist, wat niet geheel ongebruikelijk was…
Blogs 2019
9 september 2019

De ondeugende gravin

Bij Ede ligt Huis Kernhem. Dit landgoed werd in de jaren 70 samen met het omliggende park geschonken aan de gemeente van Ede door de laatste particuliere eigenaresse, Sophie gravin van Aldenburg Bentinck. Deze gravin is ook nazaat van de…

In de media

Monumentaal Nr 1 2019

De rol van de grens

Monumentaal nr 2 2019

Het krakende hek van de rotstuin

Uitreiking OKS Prijs

De OKS-prijs is een Overijsselse prijs. De prijs ter waarde van 5.000 Euro is in het leven geroepen door de Overijsselse Kastelenstichting (OKS). Met deze prijs wil de OKS personen en organisaties belonen. En haar waardering uitspreken voor hen die daadwerkelijk iets gedaan hebben, een bijzondere prestatie hebben geleverd, voor de fysieke instandhouding van buitenplaatsen in Overijssel. En ook anderen aanmoedigen zich in te zetten voor behoud van dit erfgoed in Overijssel. De prijs wordt om het jaar uitgereikt en is verbonden aan Dag van het Kasteel.

Uitreiking OKS Prijs

In 2019 kregen Anne-Marie en Paul Kamphuis eigenaren van Het Hakenberg in Beuningen de OKS-prijs toegekend. Bekijk hier het fotoverslag.

Gedicht

Stadsdichter uit Ommen, Patrick Olde Nordkamp schreef ter gelegenheid van de uitreiking het gedicht: Tankenberg, Paasberg, Hakenberg…

Onderzoek

Studenten Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht presenteerden de resultaten van hun publieksonderzoek in opdracht van de Nederlandse Kastelenstichting. Tijdens Dag van het Kasteel interviewden zij 300 respondenten. In hun onderzoek komen de volgende thema’s naar voren: (1) verbondenheid met kastelen, (2) beleving van kasteelbezoek, (3) motieven voor kasteelbezoek en (4) de visies van respondenten op de functie van kastelen. De begeleiding was in handen van docent Glenn Zevenbergen en Fred Vogelzang (NKS).

Team

Heidi van Limburg Stirum

Kernteam | Directeur

Janneke van Dijk

Kernteam | Projectleider

Chrissy Flohr

Kernteam | Marketing

Martien Verdenius

Kernteam | Back-office

Fred Vogelzang

Programma | Performances

Ineke Mok

Programma | Performances

Dineke Stam

Programma | Performances

Ben Olde Meierink

Programma | Archeotrail

Ellen Steffers Dekkers

Programma | Muziek

Barbara Joustra

Programma Overijssel & Pers

Thom Lubberding

Marit de Wit

Valentijn As

Jeremy Flohr

Roseanne Bouma

Otto van Limburg Stirum

Partners die Dag van het Kasteel 2019 mede mogelijk gemaakt hebben