fbpx Skip to main content

Stichting Dag van het Kasteel zoekt een secretaris (m/v/x) vanwege vertrek van de huidige secretaris in het bestuur. Affiniteit met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen en enthousiasme om geschiedenis relevant te maken voor een divers en jong publiek is belangrijker dan bestuurlijke ervaring en we nodigen kandidaten met én zonder uitgebreide bestuurlijke ervaring dan ook graag uit te reageren. Ben je geïnteresseerd in de functie reageer dan zo snel mogelijk, maar vóór 16 september 2024.

Over Dag van het Kasteel
Stichting Dag van het Kasteel organiseert, als enige landelijke erfgoedmanifestatie die zich helemaal richt op kastelen en buitenplaatsen, jaarlijks rond 2e Pinksterdag de ‘Dag van het Kasteel’. Doel van deze dag is kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen in de spotlight te zetten en draagvlak creëren bij het brede publiek. Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen horen bij de Nederlandse geschiedenis en zijn samen met hun tuinen, parken en landerijen onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. Ze maken ons land mooier! Door één dag in het jaar kastelen en buitenplaatsen onder de aandacht te brengen, geven we bekendheid aan deze bijzondere plekken. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en vele andere betrokkenen de verhalen van hun geliefde monument.

De komende jaren hebben we de ambitie het aantal bezoekers te consolideren op 100.000 bezoekers en hopen wij 150 deelnemende locaties te blijven bieden aan de bezoekers.

Dag van het Kasteel wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Overijsselse Kastelen Stichting, Het Cultuurfonds, de Nederlandse Kastelenstichting en de VriendenLoterij. De dagelijkse organisatie van Dag van het Kasteel is in handen van een klein professioneel team dat grotendeels jaarrond betrokken is.

Over de functie
Het bestuur van Stichting Dag van het Kasteel bestaat uit vijf leden en vergadert circa zeven keer per jaar. Daarnaast zijn bestuursleden zo veel mogelijk aanwezig tijdens de Dag van het Kasteel. Het bestuur van de Dag van het Kasteel werkt volgens de acht principes van de Governance Code Cultuur en heeft vier rollen:

 • toezichthouder
 • werkgever
 • sparringpartner
 • ambassadeur van de organisatie

Bestuursleden blijven aan volgens een rooster van aftreden. Bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun activiteiten als bestuurslid.

Wat wij vragen
Wij zoeken een secretaris (m/v/x) die het bestuur komt versterken. Omdat wij streven naar een evenwichtige en diverse samenstelling in o.a. achtergrond, gender, leeftijd en opleidingsniveau geven wij de voorkeur aan een kandidaat onder de 45 jaar, liefst met een bi-culturele achtergrond met de volgende eigenschappen:

 • affiniteit met kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland (en eventueel België)
 • affiniteit met breed publieksbereik
 • een vlotte pen en strakke organisatie zodat de werkzaamheden als secretaris (notuleren, vergaderingen voorbereiden etc) het functioneren van het bestuur effectief ondersteunen
 • een breed netwerk, niet noodzakelijk (alleen) in de wereld van cultureel erfgoed
 • een positieve instelling en frisse blik
 • ervaring of affiniteit met het thema diversiteit en inclusie
 • beschikbaarheid tijdens het Pinksterweekend


Wat wij bieden
Wij nemen onze rol en verantwoordelijkheid als bestuur zeer serieus, maar tegelijkertijd heerst er een informele en prettige sfeer waarin ieder bestuurslid, en bij aanwezigheid ook de programmamaker, zijn/haar/hun inbreng heeft. Wij bieden dan ook:

 • Een leuke bestuursfunctie die prima naast een baan kan worden uitgevoerd
 • Een prettige sfeer waarin de nieuwe secretaris de ruimte krijgt om in zijn/haar/hun rol te groeien
 • Ruimte voor ideeën en suggesties
 • Betrokkenheid bij een jaarlijks terugkerende enerverende dag
 • De gelegenheid om je netwerk uit te breiden/op te bouwen in cultureel Nederland


Informatie ten behoeve van je sollicitatie
Heb je interesse of vragen, stuur dan je sollicitatie en/of vraag naar het bestuur van Stichting Dag van het Kasteel, [email protected]. Graag ontvangen we je sollicitatie vóór 16 september 2024.

 

Foto: Kasteel Vorden, Karel Oerlemans