Poederoijen is een plaats die misschien niet meteen bij iedereen bekend voorkomt. Het kasteel dat hier te vinden is, Slot Loevestein, is echter wel bij veel mensen bekend. Dit was echter niet altijd het enige kasteel in Poederoijen. Vóór het Rampjaar in 1672 was hier nog een kasteel te vinden, wat is hiermee gebeurd?
Het verdwenen kasteel van Poederoijen
Naast het bekende slot Loevestein stond er vroeger ook een ander kasteel in Poederoijen. Na het Rampjaar stond dit kasteel er niet meer. Er zijn twee verschillende theorieën over wat er precies met dit kasteel is gebeurd. De eerste theorie is dat het, net als veel andere kastelen, is afgebrand of gesloopt door de Franse troepen. Deze theorie is erg logisch omdat dit ook het lot was van veel andere kastelen. Soms werd een kasteel door de Fransen verwoest omdat er niet was betaald door de eigenaar. Een andere reden voor vernielingen was dat de Franse troepen wilden voorkomen dat het kasteel door de Staatse troepen gebruikt kon worden als ze hier zelf vertrokken.
Een andere theorie voor de verwoesting van dit kasteel is nog interessanter. Het zou namelijk ook verwoest kunnen zijn door Staatse troepen. Het idee dat een leger zijn eigen kasteel zou verwoesten klinkt misschien raar maar hier zat ook een tactiek achter. Als zij namelijk zelf het kasteel verwoesten kan het niet door de Fransen worden ingenomen. Dit betekent dat de tegenstander geen sterk en droog onderkomen heeft. Dit zou de Staatse troepen die zich schuilhielden in Slot Loevestein een groot voordeel geven.
Na het Rampjaar is het kasteel wel weer opnieuw opgebouwd. In 1832 is het kasteel echter opnieuw verwoest, ditmaal door een brand. Na deze brand is het kasteel nooit meer opnieuw opgebouwd en bleef er dus 1 kasteel over in Poederoijen.
Slot Loevestein
Slot Loevestein heeft het Rampjaar wel in zijn geheel overleeft en heeft daarnaast ook een belangrijke rol gespeeld. Dit kasteel is tussen 1358 en 1361 gebouwd op een enorm goede tactische plaats. Het wordt omgeven door water, het ligt namelijk op het punt waar de Waal en de Maas samenkomen. Dit maakt het kasteel niet alleen makkelijk verdedigbaar maar zorgt er ook voor dat het kasteel een goede bewaker kan zijn over de rivieren.
Sinds 1614 diende dit kasteel naast militair fort ook als staatsgevangenis. Als in het Rampjaar de Hollandse Waterlinie wordt opgezet wordt het hierin een belangrijk element. Slot Loevestein wordt een van de punten vanaf waar Holland wordt beschermd. De gebieden rond het slot worden onderwater gezet en op Loevestein worden soldaten gelegerd voor de verdediging. Deze Oude Hollandse waterlinie heeft tijdens het rampjaar standgehouden en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Holland beschermd bleef.
Als je meer wilt lezen over de rol van Slot Loevestein en andere kastelen in het Rampjaar klik dan hier.