fbpx Skip to main content

De zonnekoning, Lodewijk XIV, meer dan het Rampjaar

Nederland | Nederland

31 januari 2022 | Linda Prins / Geschiedenis Magazine


Een van de belangrijkste personen in het Rampjaar was Lodewijk XIV. Tijdens alle invallen in Nederland in 1672 is hij de leider van Frankrijk. Vooral het oorlogsgeweld in Limburg, Brabant, Gelderland en Utrecht en de schade die hierdoor werd aangebracht aan tal van kastelen, wordt voornamelijk door hem en zijn troepen veroorzaakt. Naast zijn rol in het Rampjaar heeft hij echter nog veel meer dingen gedaan in zijn 72 jaar durende heerschappij over Frankrijk. Geschiedenis magazine schreef hier een uitgebreid artikel over. Dag van het Kasteel zet hier zijn belangrijkste wapenfeiten voor je op een rij. 

Kleine Louis XIV
Lodewijk XIV was de enige zoon van de Franse koning Lodewijk XIII en werd dus de koning van Frankrijk na het overlijden van zijn vader. Dit was echter al op vijf
jarige leeftijd. Om deze reden kwam de bestuurlijke macht van het land eerst een aantal jaar in de handen van kardinaal Mazarin. Deze kardinaal had echter geen makkelijke bestuurs jaren. Hij won eerst de dertigjarige oorlog tegen Frankrijk en later wist hij een opstand van de Franse adel neer te slaan. 

Lodewijk aan de macht
In 1661 overleed kardinaal Mazarin en werd Lodewijk XIV op 23-jarige leeftijd dus eindelijk ook besturend koning. Toen hij aan de macht kwam wilde hij meteen duidelijk maken dat hij het ‘droit divin’ of het goddelijke recht had op zijn rol als koning. Om een adellijke opstand, zoals degene van zijn kindertijd, te voorkomen veranderde hij de rol van de adel. De belangrijkste edellieden kregen vanaf dat moment een actieve en verplichte rol aan het hof in Versailles.  

Doordat de hoge adel allemaal aan het hof woonden was het een stuk makkelijker om ze in de gaten te houden. Ook werd door verschillende rituelen de superioriteit van Lodewijk XIV benadrukt. Hij werd nog meer dan zijn voorgangers neergezet als het middelpunt van zijn rijk, hierdoor kreeg hij de bijnaam de Zonnekoning. 

Oorlog en Strijd
De eigenschap waar Lodewijk in de Nederlanden vooral bekend om stond was zijn constante drang naar machtsuitbreiding en oorlogsvoering. Zoals eerder al is benoemd speelde hij een heel belangrijke rol in het Rampjaar 1672 doordat hij op dat moment betrokken was bij de Hollandse Oorlog. Daarnaast wist hij de Elzas toe te voegen aan Frankrijk en was hij betrokken bij de Herenigingsoorlog tegen Spanje. Ook in deze laatste oorlog wist hij nieuw grondgebied toe te voegen aan Frankrijk. 

Lodewijk bleef echter niet zo succesvol en uiteindelijk raakte hij in steeds meer oorlogen betrokken die tegen Frankrijk waren gericht. Daarnaast stond Frankrijk na al deze oorlogen uiteindelijk aan een financiële afgrond en de bevolking raakte steeds meer ontevreden door de enorme belastingdruk. Na zijn 72 jaar durende koningschap overleed Lodewijk XIV en liet hij het hele rijk met al zijn nieuwe en oude problemen achter aan zijn achterkleinzoon Lodewijk XV. 

Meer lezen?
Naast deze oorlogen en de veranderingen aan het hof heeft Lodewijk XIV nog veel meer gedaan in zijn leven. Lees meer hierover op de website van IsGeschiedenis. 

Ook op onze website zijn verschillende artikelen te vinden waarin Lodewijk XIV de hoofdrolspeler is:

Afbeeldingen:
Afbeelding 1: Schilderij van Lodewijk XIV. Hyacinthe Rigaud, Louis XIV of France, 1701. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Louis_XIV_of_France.jpg  
Afbeelding 2: Het paleis in Versailles. Foto: Lionel Allorge. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vue_a%C3%A9rienne_du_domaine_de_Versailles_le_20_ao%C3%BBt_2014_par_ToucanWings_-_Creative_Commons_By_Sa_3.0_-_29.jpg