fbpx Skip to main content

Een oranje feestje met oranjebitter

Nederland | Nederland

25 april 2024 | Linda Prins


Koningsdag, de dag dat heel Nederland even oranje kleurt, de kleur van het koningshuis. Mensen dragen niet alleen oranjekleding of hangen oranje vlaggetjes op ook veel van het iconische eten op deze dag krijgt de kleur oranje. Oranje tompoezen zijn waarschijnlijk het meest iconische gebakje maar er is ook een drankje dat al lang in verband wordt gebracht met koningsdag en het koningshuis: Oranjebitter. 

Wat is oranjebitter?
Oranjebitter is een sterke alcoholische drank, een likeur, die bestaat uit brandewijn gecombineerd met sinaasappel schillen wat het zijn iconische oranje kleur geeft. Het zijn echter geen normale sinaasappels maar pomerans en curaçao-appels. De eerste van deze sinaasappels staat bekend om hun bittere smaak wat de smaak van het drankje en ook de naam oranjebitter verklaard. 

Oranjebitter en koningsdag
Oranjebitter wordt vaak geschonken tijdens belangrijke gebeurtenissen die betrekking hebben tot het koningshuis en daarmee ook op koningsdag. Dit heeft al een erg lange traditie en is misschien zelfs afkomstig uit de achttiende eeuw waar het dan werd gedronken als kenteken dat je aan de kant stond van de prinsgezinden in plaats van de patriotten. 

Daarna werd oranjebitter steeds vaker verbonden aan het koningshuis door bijvoorbeeld speciale versies van de drank uit te brengen voor kroningen, Koninginnedag en koningsdag. 

Bronnen:
Centrum Agrarische Geschiedenis, Affiche Orange Bitter, https://cagnet.be/item/B00003035 (geraadpleegd op 25-4-2024). 
Eet!Verleden, Oranjekoeken en de geschiedenis van de tompouce, https://eetverleden.nl/oranjekoeken-en-de-geschiedenis-van-de-tompouce/ (geraadpleegd op 25-4-2024). 
F.J.J. Tebbe, Lexicon van het Koningshuis, Oranjebitter, Ensie, https://www.ensie.nl/lexicon-van-het-koninklijk-huis/oranjebitter (geraadpleegd op 25-4-2024). 
Afbeeldingen:
Afbeelding 1: Affiche voor Oranjebitter, 1920-1930, https://www.flickr.com/photos/halloweenhjb/50979141151/in/photostream/.