fbpx Skip to main content

Klein Leeuwenhorst: Op de stippellijn van de Atlantikwall

Klein Leeuwenhorst | Zuid-Holland

01 april 2020 | Erfgoedhuis Zuid-Holland


Alexandra van den Bosch en Adeline Evelein vertellen over het landhuis Leeuwenhorst in Noordwijkerhout in bezit van hun familie dat hier ooit stond en dat op bevel van de Duitsers werd afgebroken, in verband met de aanleg van de Atlantikwall. Ook werd een tankgracht aangelegd op het landgoed, waarvan de sporen goed te zien zijn.

Bekijk HIER de film.

Over de films
In de Tweede Wereldoorlog werden veel landgoederen en buitenplaatsen gevorderd door de Duitsers. Er werden officieren ingekwartierd, bunkers aangelegd en soms werd een landhuis in zijn geheel gesloopt vanwege de aanleg van de Atlantikwall. Maar er werden ook schatten verborgen en onderduikers gehuisvest. Erfgoedhuis Zuid-Holland legde deze sporen, verhalen en herinneringen vast in 12 korte films, samen met (oud)bewoners, ooggetuigen, vrijwilligers en andere betrokkenen.
Met dank aan Erfgoedhuis Zuid-Holland voor mogen het delen van deze films op Dag van het Kasteel | Digitaal.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland, het Themafonds Landgoederenzone van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en het VSBfonds.