fbpx Skip to main content

Koosje, de jonker en de smid

Kasteel Heeswijk | Noord-Brabant

19 april 2023 | Kasteel Heeswijk


Ook kasteel Heeswijk heeft een bijzonder verhaal over één van de personeelsleden. Een Huishoudster krijgt een relatie met een van de jonkers en gaat zelfs met hem samenwonen. Lees hier hoe dit allemaal verliep en wat hun omgeving hiervan vond.

Het moet op Koosje Janssen grote indruk hebben gemaakt! Voor het eerst op Kasteel Heeswijk! Ze is 27 als ze in 1869 huishoudster wordt bij de jonkers Louis en Alberic van den Bogaerde. Ze is niet alleen onder de indruk van het kasteel met zijn grote zalen boordevol met de mooiste dingen.

Nee, het zijn ook de twee jonkers: Louis, verlegen en altijd bezig met het kopen van nieuwe kunstschatten…. en dan de andere jonker, Alberic, gezellig en niet altijd op het kasteel. Samen met zijn broer is hij eigenaar van het kasteel, maar hij heeft er zelf in Haaren nóg een: Kasteel Nemerlaer. Daar is hij ook vaak. Hij gaat er graag op jacht en is óók verzamelaar. Vooral siersmeedwerk heeft zijn belangstelling. Dat koopt hij of laat het maken door de smid van Kasteel Heeswijk, Hein van Balkom. Voor het tentoonstellen van al dat ijzerwerk laat hij, samen met Louis, een nieuwe toren bouwen: de IJzertoren!

Maar Alberic heeft nog een andere belangstelling……. juffrouw Koosje, zoals ze wordt genoemd. Hij vindt haar meer dan aardig en ook Koosje is opvallend vaak in de buurt van de jonker. Als die dan ook besluit om voorgoed op Nemerlaer te gaan wonen, vraagt hij Koosje om met hem mee te gaan. Dat doet ze en vanaf dat moment zullen ze voor altijd samen blijven. Veel mensen vinden dat maar niks. Samenwonen en niet getrouwd zijn! Alberic trekt zich daar niets van aan en gaat op Nemerlaer door met het leven dat hij gewend is. Ook zorgt hij goed voor Koosje en verwent haar met mooie kleren en sieraden. Samen nodigen ze vaak vrienden uit. Ook laat hij in het ven bij het kasteel twee eilanden aanleggen. Eén met daarop een theehuis, waar hij samen met Koosje in alle rust kan genieten. En één waarop hij een grafkelder laat bouwen, waar hij ooit samen met haar begraven wil worden.

In 1890 echter overlijdt oudere broer Louis op Kasteel Heeswijk en wordt Alberic eigenaar van heel het kasteel. Hij besluit dan om terug te gaan naar Heeswijk en daar samen met Koosje de laatste jaren van zijn leven door te brengen. Ze vindt het fijn op het grote kasteel. Er is van alles te doen. Zo gaat ze vaak kijken in het poortgebouw bij Hein van Balkom , als die weer eens iets moois aan het smeden is voor Alberic. Met de gezondheid van de jonker gaat het helaas slechter. In 1895 overlijdt Alberic, 66 jaar oud. In de dagen voor zijn heengaan is hij nog gauw getrouwd met zijn Koosje. Hij heeft er ook voor gezorgd, dat ze goed achterblijft. Ze krijgt elke maand een vast geldbedrag en mag gebruik blijven maken van de twee kastelen. De familie van Alberic is daar niet zo blij mee. Ze spreken voor heel veel geld met juffrouw Koosje af dat zij geen gebruik zal maken van de regeling van Alberic . Ze zal het kasteel verlaten en ergens anders gaan wonen. Maar niet alleen….. ook smid Hein van Balkom heeft ze in de loop van de tijd steeds aardiger gevonden. Al vrij snel trouwt ze met hem, 54 jaar oud, en zal ze nog 18 jaar bij hem zijn tot ze in 1915 op 72- jarige leeftijd overlijdt…