fbpx Skip to main content

Kweeperentaart, Chester Cake, Indische Stoof en Macaroni

Jury maakt Top Tien bekend. Welk kasteel wint de prijs voor het beste kasteelrecept van Nederland?

Publicatiedatum: 12-02-2024

TV-chef London Loy, culinair historica Manon Henzen en Dag van het Kasteel voorzitter Nathalie van Verschuer hebben de 10 genomineerden bekend gemaakt van de VriendenLoterij Kasteelprijs. Vanaf maandag 12 februari kan het Nederlandse publiek stemmen op deze top 10. De top drie recepten worden bekend gemaakt op 16 mei en ontvangen allemaal een mooie geldprijs met als hoofdprijs €10.000. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is dit jaar ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’.

Juryleden Kasteelprijs 2024 v.l.n.r. Manon Henzen, Nathalie van Verschuer en London Loy.

Overheerlijk
De 10 genomineerde overheerlijke kasteelrecepten zijn: Wortelpudding van Slot Zuylen (UT), Kweeperentaart van Museum Martena (FR), Perentaart met karamelsaus van Landhuis Oud-Amelisweerd (UT), Overheerlijke Aardappelkoek van Huis Sevenaer (GL), Marmelade van Kasteel Rosendael (GL), Chester Cake van Kasteel de Haar (UT), Macaroni van Kasteel Twickel (OV), Indische Stoof van Kasteel Cannenburgh (GL), Prestige Pie van Kasteeltuinen Arcen (LB) en Aardappelenpodding van Freaylemaborg (GR).

Winnaar bekend tijdens aftrap Dag van het Kasteel
Iedereen van 18 jaar en ouder mag vanaf 12 februari t/m 31 maart stemmen op zijn of haar favoriete kasteelrecept via www.Kasteelprijs.nl. Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting inclusief diner verloot bij het kleinste kasteel van Nederland, Kasteeltje Hattem (LB)*. In april wacht vervolgens de jury een belangrijke taak. De top drie recepten met de meeste publieksstemmen worden op de verschillende kasteellocaties aan een proefondervindelijke test onderworpen. De meest smakelijke winnaar wordt tijdens de aftrap van Dag van het Kasteel op 16 mei 2024 bekendgemaakt en wint maar liefst €10.000. Ook de nummers twee en drie gaan niet met lege handen naar huis: zij krijgen respectievelijk €5.000 en €2.500.

Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. Dit jaar is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs 
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

* Elk jaar kiest Dag van het Kasteel een provincie die extra aandacht krijgt. Zo versterken we de banden met de kastelen in het hele land. In 2024 is de provincie Limburg aan de beurt. Dank aan Limburg Marketing voor het organiseren van de publieks winnaar prijs.

Over Dag van het Kasteel  

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

Met dank aan
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

Voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Boris de Munnick, pers & publiciteit, 0622978444
E-mail: [email protected]