fbpx Skip to main content

London Loy en Manon Henzen in jury VriendenLoterij Kasteelprijs 

Beste kasteelrecept maakt kans op €10.000

Publicatiedatum: 23-01-2024

Stichting Dag van het Kasteel presenteert de juryleden van de Vriendenloterij Kasteelprijs 2024: TV-kok London Loy en culinair historica Manon Henzen vormen – samen met voorzitter Nathalie van Verschuer – het trio dat dit jaar mag bepalen welk kasteel zichzelf winnaar van de VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 mag noemen en naar huis gaat met €10.000 prijzengeld. Dag van het Kasteel is zeer verheugd met de deelname van Loy en Henzen.

Juryleden Kasteelprijs 2024 v.l.n.r. Manon Henzen, London Loy (Foto: Dick van der Lecq) en Nathalie van Verschuer

London Loy is niet mainstream en is een kok die je onthoudt: een kleurrijke, aparte verschijning met een unieke eigen kookstijl waarbij hij op eigenzinnige wijze streetfood en verfijnde recepten van andere keukens met elkaar kan blenden tot de passie er vanaf spat. De stichting verwacht dat, met de keuze van Loy, de soms wat veilige en behoudende wereld van het Nederlandse erfgoed wat opgeschud gaat worden.

Culinair historica Manon Henzen van kookatelier eet!verleden inspireert mensen met ons bijzonder culinair erfgoed en geschiedenis en wekt eeuwenoude gerechten weer tot leven. De stichting Dag van het Kasteel is dan ook bijzonder blij dat Manon heeft toegezegd om jurylid te worden. Henzen vindt het bijzonder jammer dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan. Daarom ontwikkelt ze historische kookreizen, cursussen, lezingen, culinair-historische events, kookboeken en artikelen. Haar website is een schatkamer vol historische recepten en verhalen over ons rijke culinair verleden.

Publiek stemt mee  
Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en historische adellijke woonhuizen zijn de afgelopen maanden opgeroepen om hun favoriete recept te delen. De jury kiest 7 februari de 10 beste recepten uit alle inzendingen. De keuze is vervolgens aan het Nederlandse publiek. Iedereen van 18 jaar en ouder wordt uitgenodigd om te stemmen op hun favoriete kasteelrecept. Dat kan van 12 februari t/m 31 maart 2024 via www.kasteelprijs.nl. Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting inclusief viergangendiner verloot.

Smaaktest  
Nadat het publiek haar stem heeft uitgebracht, wacht de jury een belangrijke taak. De top drie recepten met de meeste publieksstemmen, worden op de verschillende kasteellocaties aan een proefondervindelijke test onderworpen. De jury geeft punten voor de smaak, presentatie, (historische) context en het persoonlijke verhaal van de kastelen. Natuurlijk let de jury ook of de inhoud van het recept (de ingrediënten en bereidingswijze) kloppen. De winnaar wordt tijdens de aftrap van Dag van het Kasteel op 16 mei 2024 bekendgemaakt en wint maar liefst €10.000. Ook de nummer twee en drie gaan niet met lege handen naar huis: zij krijgen respectievelijk €5.000 en €2.500.

Over London Loy  
London (1974) is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost. Multitalent London is al sinds 1992 gepassioneerd met voeding bezig, maar viel ook op met zijn talent als atleet, waarbinnen hij op topniveau actief was op de 110m horden. Dat is niet het enige, want London is ook een getalenteerd fotograaf en maakte lange tijd portretten voor diverse magazines. Inmiddels is London ook een veelgevraagd TV-kok. De afgelopen jaren was hij dagelijks te zien als vaste TV-kok van het RTL-programma Koffietijd. Ook verscheen hij in diverse Tv-programma’s als de Food Truck challenge, Top Chef Academie, Expeditie Robinson en danste hij de sterren van de hemel in Dance Dance Dance. Naast al deze activiteiten is London ook nog eens personal chef van Rico Verhoeven tijdens de voorbereidingsperiode van diens wedstrijden en verschenen er al twee kookboeken van zijn hand.

Over Manon Henzen 
Henzen doet onderzoek naar het eetverleden van Nederlandse kastelen en schreef twee kasteelkookboeken. Henzen: “Nederlandse kastelen en landgoederen vertellen en herbergen stuk voor stuk fantastische en belangrijke verhalen over ons culinair verleden. Keukens, eetzalen, voorraadkamers, moestuinen, objecten, archiefstukken en soms zelfs complete kookschriften dragen allemaal bij aan onze kennis over de geschiedenis van eten en drinken. Ik heb in mijn samenwerkingen met kastelen al heel veel mogen ontdekken en ben erg verheugd dat publiek dat dit jaar ook extra kan doen dankzij het thema van de Dag van het Kasteel. Het is voor mij als culinair historica een eer om jurylid te zijn en op die manier wederom een bijdrage te kunnen leveren aan het onder de aandacht brengen van dit mooie stuk culinair erfgoed.”

Over Nathalie van Verschuer 
Nathalie van Verschuer is eigenaar en bewoner van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en daarnaast de drijvende kracht achter de ontwikkeling en groei van Mariënwaerdt als bekend “merk”. Ze is een inspirerend ondernemer, onder meer bekend als initiator van de jaarlijkse landgoed fairs in Beesd, en van de recente TV serie ‘In het hart van ons landgoed’. Ook is ze bestuurslid van het weeshuis in Buren en daarnaast de voorzitter van het bestuur van Stichting Dag van het Kasteel.

Van Verschuer ziet het belang van deze wedstrijd om een belangrijk onderdeel van ons nationale erfgoed te bewaren. “Kastelen en buitenplaatsen hebben vaak nog eeuwenoude keukens, moestuinen en familierecepten die het verdienen om extra aandacht te krijgen. Ze vertegenwoordigen een stuk van onze nationale historie en daarom vind ik het belangrijk dat dit erfgoed in stand gehouden kan worden. De VriendenLoterij Kasteelprijs steunt de winnaar hierbij en dat is prachtig!”.

Over de Vriendenloterij Kasteelprijs 
In 2023 organiseerde stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes! Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

Het is de wens van stichting Dag van het Kasteel om de prijs te verbinden aan het thema van het jaarlijkse festival ‘Dag van het Kasteel’, dat elk jaar in het Pinksterweekend plaatsvindt. Dit jaar is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom dit jaar ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Over Dag van het Kasteel  

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

Met dank aan
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

Voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Boris de Munnick, pers & publiciteit, 0622978444
E-mail: [email protected]