fbpx Skip to main content

Bron: Elly Kelders. | Locatie: Huis Den Bergh, Dalfsen

Nils van Beek, Barbara Joustra, Alice Duiven en Georgette van de Water, zijn dit jaar verbonden als programmamakers voor Dag van het Kasteel. Ze zijn op dit moment druk bezig mooie waterwandelingen op vooral ook de nog wat onbekendere locaties te organiseren. Het programma wordt 1 april bekend gemaakt.

Alice Duiven

“Vanuit mijn bedrijf Cultuurbron.nl werk ik al jaren als zelfstandige in de cultuursector. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld gemeenten, Nederland Monumentenland of Van Dooren Advies. Erfgoededucatie en cultureel ondernemerschap zijn mijn hoofdthema’s, maar ook het organiseren van cultuurhistorische uitjes doe ik graag. Dat deed ik eerder voor de Nederlandse Kastelenstichting (NKS), maar ook voor de Open Monumentendag en De Verhalen van Groningen.

Ik ben blij met mijn nieuwe opdracht voor de NKS en maak met liefde mooie waterwandelingen voor 2e pinksterdag 2021 in het Noorden van Nederland. Tijdens corona doe ik dat bij voorkeur vanuit onze vakantiewoning in de bossen van Meppen (Drenthe) en anders vanuit Amsterdam.”

Barbara Joustra

Barbara Joustra is kunsthistorica met als specialisme kastelen en buitenplaatsen. De historie van de gebouwen, de interieurs, de tuinen en de landgoederen blijven haar fascineren – maar zeker ook de verhalen van de mensen die dit bijzondere erfgoed door de eeuwen heen lieten aanleggen en hoe zij dit vandaag de dag beheren en voor toekomstige generaties willen veiligstellen.

Barbara werkte mee aan vele onderzoeken en publicaties en verzorgde lezingen en excursies door het hele land. Zo beleefde haar boek over Huis te Manpad bij Heemstede in 2016 de derde druk. En in opdracht van het voormalig Sallands Bureau voor Toerisme ontwikkelde zij een aantal boekjes die de rijkdom aan havezaten en landgoederen in het Sallands landschap voor een breder publiek ontsloten door middel van tekst, beeld en fietsroutes. Sinds 2018 is Barbara met name actief in Overijssel en heeft zij meegewerkt aan het evenement Dag van het Kasteel van de Nederlandse Kastelenstichting in deze provincie.

Met het thema “water” voor Dag van het Kasteel 2021 komen historisch erfgoed en toekomstig landschapsbeheer onder invloed van klimaatverandering op een spannende manier bij elkaar. Het thema daagt uit tot vragen en nadenken over oplossingen door uiteenlopende betrokken partijen – van eigenaren, boeren en beleidsmakers tot recreërend publiek.

Nils van Beek

Kunsthistoricus Nils van Beek (1974) is ontwikkelaar en curator van bijzondere kunstprojecten in het publieke domein, waarbij hij zorgt voor een relevante context, voor het vinden van kunstenaars die daarmee uit de voeten kunnen en voor het realiseren van hun plannen. Daarnaast was en is hij adviseur voor verschillende overheden en organisaties als de Vlaamse overheid, de gemeente Dordrecht en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Zijn belangstelling voor cultuurhistorie en het landschap komt in zijn werk duidelijk naar voren. Projecten waarbij hij betrokken was lopen uiteen van een door de landmacht gebouwd en door kunstenaars bemand basiskamp in de Koloniën van Weldadigheid tot de herbestemming van een dorpsweide in Ressegem, en van robuuste kunstwerken in een nieuwe gevangenis tot het verslepen een zwartgeblakerde scheepsreplica door de stegen van een historische binnenstad. Een project bij de Amsterdamse buitenplaats Frankendael was een mooie opmaat voor zijn rol als programmamaker voor de Dag van het Kasteel 2021, in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Georgette van de Water

“Met veel plezier ga ik dit jaar aan de slag als programmamaker voor de Waterwandelingen van de Dag van het Kasteel in de regio’s Utrecht en Gelderland. Mijn passie ligt vooral bij verbindingen leggen en nieuwe ideeën uitwerken, wat hierbij goed van pas komt.
De provincie Utrecht is voor mij bekend terrein omdat ik hier al vele jaren woon en werk. Zo ben ik als freelance projectcoördinator ook betrokken bij enkele culturele en erfgoedprojecten in de stad Utrecht. Daarvoor houd ik mij vooral bezig met muzikale programmering, promotionele activiteiten en fondsenwerving.
Maar ook de provincie Gelderland is voor mij, als geboren en getogen Apeldoornse, bekend terrein. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om weer eens terug te gaan naar mijn roots, om ook hier een mooi programma voor een Waterwandeling neer te zetten.
Ik hoop u te zien bij een van de buitenplaatsen in Utrecht en/of Gelderland tijdens de Dag van het Kasteel op 24 mei 2021.”