fbpx Skip to main content

Publiek kiest het meest romantische kasteel van Nederland

Publicatiedatum: 03-04-2022

Dit jaar reiken Stichting Dag van het Kasteel en de VriendenLoterij voor het eerst samen een publieksprijs uit voor het ‘Meest romantische kasteel van Nederland’. Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en paleizen in Nederland zijn welkom om mee te dingen naar deze bijzondere prijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijgt van het publiek wint een prijs van €15.000. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op een prijs: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Je stem uitbrengen kan via www.kastelenverkiezing.nl. De winnaar maakt kans op een verblijf in één van Nederlands mooiste kastelen, inclusief diner.

Achterban
Vanaf 3 april 2023 kan iedereen vanaf 18 jaar zijn of haar keuze doorgeven via www.kastelenverkiezing.nl. Eind april wordt de tussenstand bekend gemaakt. Dan wordt duidelijk welke 10 kastelen tot de ‘meest romantische kastelen’ van Nederland behoren. Het publiek heeft dan nog tot en met 1 mei 2023 de kans om zijn favoriete kasteel aan die felbegeerde prijs te helpen. Het publiek wordt door de deelnemende kastelen aangemoedigd om te stemmen voor hun favoriete kasteel. De verwachting is dat kastelen hun directe achterban – buren, vrijwilligers, dorpsgenoten, liefhebbers – aanspreken om voor hen te kiezen.

Frank Louhenapessy, bestuurslid van Stichting Dag van het Kasteel: “€15.000 is een zeer serieus bedrag, waarmee de VriendenLoterij heel tastbaar bijdraagt aan behoud van ons erfgoed. Wij willen met deze wedstrijd kastelen aanmoedigen om hun publiek te betrekken en de competitie aan te gaan. Dankzij de steun van de VriendenLoterij kunnen we op een leuke, frisse manier veel meer mensen kennis te laten maken met ons prachtige erfgoed”.

Juryberaad
De stembus sluit op 1 mei 2023 om 23.59 uur. Een driekoppige jury onder leiding van bestuurslid Frank Louhenapessy maakt bekend wie van de drie hoogst geëindigde kastelen de prijswinnaar is. De winnaar wordt op het winnende kasteel bekend gemaakt tijdens Dag van het Kasteel, 29 mei (Tweede Pinksterdag). Het winnende kasteel ontvangt dan een cheque ter waarde van €15.000. Ook wordt die dag de publiekswinnaar bekend gemaakt.

Toekomstmuziek
De kastelenverkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Dankzij hun bijdrage kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’ omdat veel kastelen een sprookjesachtig uiterlijk hebben door hun prachtige interieurs en weelderige tuinen en parken. Ook kiezen veel bruidsparen tegenwoordig ervoor te trouwen in een kasteel of kasteeltuin.

Voor deelname aan de competitie moeten kastelen, buitenplaatsen en paleizen maar aan één voorwaarde voldoende: ze hebben zich aangesloten bij het netwerk van kastelen dat op de Dag van het Kasteel, Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, de deuren opent voor het grote publiek. Kijk voor alle deelnemende kastelen op: www.dagvanhetkasteel.nl.

OVER DAG VAN HET KASTEEL 

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

MET DANK AAN 
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

VOOR DE REDACTIE  
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Boris de Munnick, pers & publiciteit, 0622978444
E-mail: [email protected]