fbpx Skip to main content

Tussenstand: welk kasteel wordt het meest romantische van Nederland?

Publicatiedatum: 18-04-2022

Stichting Dag van het Kasteel maakt vandaag bekend welke 10 kastelen op dit moment tot de meest romantische kastelen van Nederland behoren. Dit is tot nu toe de spannende tussenstand in de kastelenverkiezing die de stichting in samenwerking met de VriendenLoterij organiseert. De top 10 bestaat uit: Landgoed Bosch en Vaart (Vries), Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd), Kasteel Helmond (Helmond), Menkemaborg (Uithuizen), Kasteel Henkenshage (Sint Oedenrode), Kasteel Huis Bergh (‘s-Heerenbergh), Markiezenhof (Bergen op Zoom), Museum Havezate Mensinge (Roden), Kasteel Oud Poelgeest (Oegstgeest), Kasteel van Rhoon (Rhoon). De kastelen zijn genoemd in willekeurige volgorde. Op dit moment zijn er bijna 2800 stemmen uitgebracht.

Daarmee is de strijd nog niet gestreden: het publiek heeft nog tot en met 1 mei 2023 de kans om zijn favoriete kasteel aan die felbegeerde prijs te helpen via kastelenverkiezing.nl. Het winnende kasteel ontvangt een cheque van €15.000, vrij te besteden aan bijvoorbeeld publieksactiviteiten, aankoop of restauratie van objecten of renovatiewerkzaamheden.

Alle 90 deelnemende kastelen zijn nog in de running. Op Tweede Pinksterdag, 29 mei, wordt tijdens de opening van Dag van het Kasteel bekendgemaakt wie de winnaar is van de publieksprijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijgt van het publiek wint een prijs van €15.000. De bekendmaking vindt plaats op het winnende kasteel. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op geld: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Wanneer je je stem uitbrengt via www.kastelenverkiezing.nl maak je kans op een verblijf in één van Nederlands mooiste kastelen voor twee personen, inclusief diner. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom om een stem uit te brengen.

Toekomstmuziek 
De kastelenverkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Dankzij hun bijdrage kan de Stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’ omdat veel kastelen ook dienen als trouwlocatie of een sprookjesachtig uiterlijk hebben.

OVER DAG VAN HET KASTEEL 

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

MET DANK AAN 
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

VOOR DE REDACTIE  
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Boris de Munnick, pers & publiciteit, 0622978444
E-mail: [email protected]