fbpx Skip to main content

De slag bij Kijkduin

Rampenjaar 1672 | Zuid-Holland

08 juli 2021 | Freek Minderman


De Slag bij Kijkduin was een zeeslag tussen een Nederlandse en een Frans-Engelse vloot die plaats vond bij Den Helder op 11 augustus 1673. Het was de laatste grote slag tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog.

De Frans-Engelse vloot werd geleid door de Lord High Admiral James, ook wel Hertog van York en de toenmalig toekomstige Engelse koning James II. Admiraal-Generaal Willem III van Oranje-Nassau leidde de Nederlandse vloot. Hij was de schoonzoon van James en eveneens ook de toenmalig toekomstige koning van Engeland. Ze bevonden zich beiden echter niet fysiek op de vloten. Het persoonlijk deelnemen van heersers aan gevechten was namelijk voorbij. De Nederlandse vloot trachtte vijandelijke troepen te verijdelen. Dit lukte ook nog eens, door een abnormaal lang laagtij.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.