fbpx Skip to main content

De moord op de gebroeders de Witt

Gebroeders de Witt | Nederland

08 juli 2021 | Freek Minderman


Op 20 augustus 1672 werden de gebroeders Johan en Cornelis de Witt vermoord door leden van de plaatselijke schutterij in Den Haag. De moord op de gebroeders de Witt is een van de meest memorabele aanslagen uit de geschiedenis van Nederland. Johan de Witt was negentien jaar lang werkzaam als raadpensionaris van het gewest Holland tot 4 augustus 1672. In de Gouden Eeuw was hij de belangrijkste politicus in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn broer Cornelis hield zich bezig als ruwaard van de heerlijkheid Putten en Baljuw van Beijerlanden. Ook woonde hij de Staten-Generaal veldslagen bij.

1672 is de geschiedenis ingegaan als een waar rampjaar. Op 27 maart verklaart Koning Karel || van Engeland de oorlog op de Republiek. Na de oorlogsverklaring van Koning Lodewijk XIV van Frankrijk op 6 april 1672, nam de druk op Johan de Witt aardig toe. Niet veel later werd dit gevolgd door de oorlogsverklaring van de bisschop van Munster en de aartsbisschop van Keulen.

Thema 2022

Het rampjaar 2020 is net voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel, op 6 juni 2022.