fbpx Skip to main content

Ruim 75.000 bezoekers voor Dag van het Kasteel

Mariënwaerdt, Markiezenhof en Menkemaborg winnaars Meest Romantische Kasteel van Nederland

Publicatiedatum: 31-05-2022

Maandag, Tweede Pinksterdag, werden 120 kastelen bezocht door ruim 75.000* bezoekers tijdens Dag van het Kasteel. Het thema van dit jaar was Upstairs/Downstairs: de verhalen van de vele personeelsleden zonder wie het leven van ‘mijnheer’ en ‘mevrouw’ niet denkbaar was. Kastelen, buitenplaatsen en landgoederen stelden hun zalen, kamers, zolders, kelders tuinen en parken open tijdens de Dag. Bovendien werd een enorm aantal activiteiten georganiseerd door de deelnemers: rondleidingen, speurtochten, muziek, optredens, wandelingen en verborgen verhalen.

Activiteiten door het hele land
Er werden tijdens deze Dag van het Kasteel bij meer dan 120 kastelen door het hele land bijzondere activiteiten georganiseerd. Bij huis Doorn werd bijvoorbeeld een speciale living history route georganiseerd waar bezoekers de oud personeelsleden tegen konden komen bij hun bezoek. Op het Friese Fogelsanghstate kwamen meer dan 200 mensen op bezoek om te horen over de geschiedenis van het personeel van deze state. In het Zuid-Hollandse Huygens’ Hofwijck was er een demonstratie microscopie, een theatervoorstelling en verschillende Oud Hollandse spellen. Ook in bijna alle andere provincies waren verschillende kastelen waar geweldige activiteiten werden georganiseerd.

Meest Romantische Kasteel
Drie kastelen wonnen de prijs voor het Meest Romantische Kasteel. De prijs werd uitgereikt door Stichting Dag van het Kasteel in samenwerking met de VriendenLoterij. In de afgelopen weken brachten 15.000 mensen hun stem uit op het Nederlandse kasteel of landgoed dat zij het meest romantisch vonden. Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd (Gelderland), Markiezenhof in Bergen op Zoom (Noord-Brabant) en Menkemaborg in Uithuizen (Groningen) werden respectievelijk nummer 1, 2 en 3 en ontvingen € 15.000, € 2.500 en € 1.000.

Lotje van Verschuer, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt: ‘We zijn bijzonder blij met dit enorme bedrag waarmee we het koetshuis van het landgoed kunnen gaan opknappen. Het koetshuis werd in februari 2022 beschadigd doordat een eeuwenoude boom omviel en op het dak terechtkwam. Met de VriendenLoterij-prijs zorgen we dat het koetshuis weer optimaal bezoekers kan ontvangen.

Claartje Rijkers, projectleider Museum Markiezenhof: ‘De ruim 75.000 bezoekers laten zien dat Dag van het Kasteel ons historische erfgoed voor één dag in de spotlight weet te zetten. In deze tijden kunnen kastelen die extra aandacht zeer goed gebruiken’.

Benieuwd naar veel meer verhalen en een sfeerimpressie van de Dag: dagvanhetkasteel.nl 

*steekproefsgewijs becijferd, in 2022 60.000 bezoekers

OVER DAG VAN HET KASTEEL 

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

MET DANK AAN 
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

VOOR DE REDACTIE  
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Boris de Munnick, pers & publiciteit, 0622978444
E-mail: [email protected]

De publieksprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: