fbpx Skip to main content
12466, 12467, 12465, 12464, 12463, 12462

Slot Loevestein: De ontsnapping van Hugo de Groot

Slot Loevestein | Gelderland

24 maart 2022 | Mirre Oost


Slot Loevestein ligt op een prachtige plek aan de rivier de Waal, vlakbij Gorinchem. Bij een bezoek aan het Slot krijg je spannende verhalen te horen zoals het verhaal over de ontsnapping van Hugo de Groot.

Slot Loevestein: Onderdeel van de Hollandse Waterlinie
Het slot maakte vroeger onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die Waterlinie was een idee van Prins Maurits: Bij een vijandelijke aanval lieten de Hollanders het land overstromen, waardoor de Fransen en Pruisen met hun kanonnen er niet meer door konden. Dit deel van de Waterlinie is echter nooit in werking gesteld en de soldaten die hier woonden verveelden zich suf. Ze zochten zelfs bijbaantjes in de omgeving!

De ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein
Slot Loevestein staat bekend om de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621. Dit is zijn verhaal:

Johan van Oldenbarnevelt, destijds een invloedrijk man in deze omgeving, verschilde erg van mening met de hoogste baas van het land; Prins Maurits van Oranje. Hij vond bijvoorbeeld dat de provincie Holland meer te zeggen moest krijgen over de andere provincies. Daar was Maurits het niet mee eens. Op een dag liet hij Van Oldenbarnevelt op visite komen. Gelijk liet Maurits hem in de gevangenis gooien en later werd hij onthoofd.

Hugo de Groot, die adviseur was van Van Oldenbarnevelt, werd gevangen gezet in Slot Loevestein. Zijn tijd verdreef hij met het lezen van boeken en met schrijven. Daarom werd er regelmatig een nieuwe kist met boeken binnen gebracht. Zijn vrouw en kinderen kwamen bij hem in het slot wonen en op een dag bedacht zijn vrouw een list: Hugo de Groot heeft zich in de boekenkist verstopt en de soldaten hadden niet eens door dat ze Hugo zó de gevangenis uit droegen!

Overnachting in Slot Loevestein
Ook kun je overnachten in de Commandeurswoning bij het Slot. Hier sliepen vroeger de bevelhebbers van het leger. Daarnaast kun je ook overnachten in één van de soldatenwoningen ernaast.

Rondje Pontje
Met de veerpont kun je een rondje maken tussen Fort Vuren, Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. Alle drie maakten ze deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is een fietsroute langs de twee vestingsteden, het kasteel en het fort, zie de fietsroute langs de Waal voor een routebeschrijving.

Dit artikel verscheen op de website van De Nederlandse Toerist: De Nederlandse Toerist – De leukste tips voor de toerist in eigen land

Afbeeldingen
Afbeelding 1: Slot Loevestein – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist
Afbeelding 2: Slot Loevestein – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist
Afbeelding 3: Hugo de Groot – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist
Afbeelding 4: Hugo de Groot – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist
Afbeelding 5: Boekenkist – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist
Afbeelding 6: Commandeurswoning bij het Slot – foto via De Nederlandse Toerist. Bron: Slot Loevestein – De Nederlandse Toerist