fbpx Skip to main content

Stichting Dag van het Kasteel maakt vandaag bekend welke 10 kastelen op dit moment tot de ‘Meest romantische kastelen van Nederland’ behoren. Dit is tot nu toe de spannende tussenstand in de kastelenverkiezing die de stichting in samenwerking met de VriendenLoterij organiseert. De top 10 bestaat uit: Landgoed Bosch en Vaart (Vries), Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd), Kasteel Helmond (Helmond), Menkemaborg (Uithuizen), Kasteel Henkenshage (Sint Oedenrode), Kasteel Huis Bergh (‘s-Heerenbergh), Markiezenhof (Bergen op Zoom), Museum Havezate Mensinge (Roden), Kasteel Oud Poelgeest (Oegstgeest), Kasteel van Rhoon (Rhoon). De kastelen zijn genoemd in willekeurige volgorde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daarmee is de strijd nog niet gestreden: het publiek heeft nog tot en met 1 mei 2023 de kans om zijn favoriete kasteel aan die felbegeerde prijs te helpen via www.kastelenverkiezing.nl. Het winnende kasteel ontvangt een cheque van €15.000, vrij te besteden aan bijvoorbeeld publieksactiviteiten, aankoop of restauratie van objecten of renovatiewerkzaamheden. Op dit moment zijn er bijna 2800 stemmen uitgebracht.
 
Alle 90 deelnemende kastelen zijn nog in de running. Op Tweede Pinksterdag, 29 mei, wordt tijdens de opening van Dag van het Kasteel bekend gemaakt wie de winnaar is van de publieksprijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijgt van het publiek wint een prijs van €15.000, de tweede plek ontvangt een bedrag van €2.500 en de derde plek ontvangt €1.000. De prijzen worden op de winnende locaties onthuld. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op een prijs: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Wanneer je je stem uitbrengt via www.kastelenverkiezing.nl maak je kans op een verblijf in een van Nederlands mooiste kastelen, inclusief diner. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom om een stem uit te brengen.  
 
Toekomstmuziek 
De kastelenverkiezing wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Dankzij hun bijdrage kan de stichting Dag van het Kasteel de komende drie jaar een prijs uitreiken, elk jaar met een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor ‘het meest romantische kasteel’ omdat veel kastelen ook dienen als trouwlocatie of een sprookjesachtig uiterlijk hebben.