fbpx Skip to main content

Thema Dag van het Kasteel 2023:
Upstairs/Downstairs: personeel in het kasteel

Publicatiedatum: 13-12-2022

Gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen en chauffeurs: in alle eeuwen konden de bewoners van kastelen en buitenplaatsen niet zonder een flinke stoet aan personeel. Op 29 mei 2023 vertelt Dag van het Kasteel de verhalen van hun levens in dienst van ‘hun’ heer of vrouw. De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar. Het personeel had, net als de bewoners, hun eigen vertrekken waar ze hun werk deden en hun leven leidden.

De verhalen van deze hardwerkende personeelsleden zijn echter vaak verdwenen en vergeten. Hoe lagen de sociale verhoudingen tussen de vermogende eigenaren en hun personeelsleden? Waar leefden de personeelsleden en hoe waren de werelden van upstairs en downstairs gescheiden? Deze verhalen vertellen we samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen die te bezoeken zijn op 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag.

Ook anno 2022 is het bijna onmogelijk om de kastelen en buitenplaatsen te onderhouden zonder veel vrijwilligers en personeel. Tegenwoordig spelen de eigenaren zelf echter ook een belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al hun prachtige monumenten, bijgebouwen, tuinen en landgoederen.

Op www.dagvanhetkasteel.nl lees je verhalen over de relaties tussen het personeel en eigenaren van kastelen en de belangrijke rol die het personeel tot in de twintigste eeuw speelde.

‘Komend jaar doet Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten weer graag volop mee met Dag van het Kasteel. Een ideale manier om een grote groep mensen bekend te maken met de prachtige verhalen die Duivenvoorde rijk is. We hebben een speciale rondleiding die perfect aansluit bij het thema van 2023: ‘Achter de schermen van Kasteel Duivenvoorde’, een kijkje in de voormalige personeelsverblijven en op de spannende zolders.

Antoinette van Dorssen, directeur Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. 

OVER DAG VAN HET KASTEEL 

Dag van het Kasteel is het enige landelijke publieksevenement dat kastelen en buitenplaatsen in de spotlight zet. Samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen brengen we de diversiteit van dit erfgoed en de veelzijdigheid van de daaraan verbonden verhalen tot leven. Benieuwd naar meer verhalen? Bezoek onze website: dagvanhetkasteel.nl 

MET DANK AAN 
Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

VOOR DE REDACTIE  
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Mirthe Marsman, (online) marketing & communicatie.
E-mail: [email protected]