VEELGESTELDE VRAGEN

MEEDOEN IS DIT JAAR ANDERS VANWEGE DE CORONAMAATREGELEN 

  • Deelname = een locatiepagina aanmaken, dat kan HIER.
  • Kosten: Er zijn dit jaar geen kosten verbonden aan deelname. Als u ons werk wilt steunen en u bent nog geen donateur van de NKS dan ben u van harte uitgenodigd dit te worden. Dat kan HIER.
  • Als u een locatiepagina hebt aangemaakt kunt u – als u wilt meerdere – verhalen over uw locatie, aansluitend bij het thema Bezet & Bevrijd: kastelen en buitenplaatsen 1940-’45 insturen naar: [email protected]. Dat kan in de vorm van een filmpje, een geschreven verhaal (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met historische foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Wij plaatsen uw bijdrage op de website. Het Dag van het Kasteel team kan hierover een redactieslag voeren. Kijk op Dag van het Kasteel | Digitaal om voorbeelden te zien en inspiratie op te doen.

HET ONDERSTAANDE GELDT NIET VOOR 2020

 

WAT BETAAL IK OM MEE TE DOEN MET DAG VAN HET KASTEEL? 

Om deel te nemen aan Dag van het Kasteel moet u donateur zijn van de Nederlandse Kastelenstichting. Dit kost €35,- per jaar. Bent u al donateur? Dan betaalt u niet extra. 
Voor bedrijfsmatige locaties geldt een bijdrage van € 250,- Onder bedrijfsmatige locaties vallen kastelen en buitenplaatsen waarvan de gezamenlijke inkomsten uit publieksactiviteiten en commerciële activiteiten (horeca, zakelijke events etc.) boven de € 75.000,- per jaar liggen. Op het aanmeldformulier vult u deze gegevens in. U krijgt een factuur toegestuurd.  

WAAROM EEN EIGEN BIJDRAGE VAN DEELNEMERS? 

Uw bijdrage helpt het evenement te kunnen voortzettenDe Nederlandse Kastelenstichting (NKS) investeert zelf fors in dit evenement. We slagen er tot nu toe steeds weer in om met hulp van sponsoren Dag van het Kasteel te organiseren. Maar elk jaar is het weer spannend of we de financiering rond krijgen. Dat dit lukt is helemaal niet vanzelfsprekend. Uw bijdrage helpt onder andere bij het genereren van publiciteit voor Dag van het Kasteel. We stoppen veel werk in het trekken van publiek naar het evenement. Ook naar uw locatie. 

NORMAAL VRAAG IK ENTREE. MOET HET TIJDENS DAG VAN HET KASTEEL GRATIS ZIJN?

Dat kan, maar u kunt ook de prijs speciaal voor de Dag van het Kasteel verlagen. Nieuwe bezoekers ontdekken het moois dat u te bieden heeft. Zij komen graag op een rustiger moment nog eens terug.

MIJN LOCATIE IS NORMAAL NIET GEOPEND VOOR PUBLIEK. KAN IK OM EEN BIJDRAGE IN DE KOSTEN VRAGEN?

Zaken als huur van faciliteiten, invulling van het programma en schoonmaak kosten geld. Deze onkosten kunt u dekken door entree te heffen.

WIJ ZIJN ALTIJD OPENGESTELD, MOETEN WE IETS EXTRA'S DOEN OP DAG VAN HET KASTEEL?

Het publiek verwacht dat u iets doet met het thema Bezet & Bevrijd. Kastelen en Buitenplaatsen in 1940 - '45. Wij helpen u graag met vorm geven aan het thema. Bezoek daarom onze inspiratiemiddag op vrijdag 20 maart 2020.

DOE IK AUTOMATISCH MEE ALS IK VORIG JAAR AL AAN DAG VAN HET KASTEEL HEB DEELGENOMEN?

Nee, ieder jaar bekijkt u of deelname haalbaar en wenselijk is en geeft u zich opnieuw op als deelnemer. Uw inloggegevens blijven wel behouden.  

HOE KAN IK DAT ALLEMAAL ORGANISEREN?

Doe vooral niet alles zelf. Werf vrijwilligers die u ondersteunen. De ervaring leert dat plaatselijke culturele verenigingen graag bijdragen aan het succes van de Dag van het Kasteel: de gildevereniging, het koor, de fanfare en de manege... allemaal zien ze uw locatie en het publiek dat u trekt, als een mogelijk podium voor hun activiteiten. Betrek de plaatselijke middenstand, de VVV en de gemeente en bespreek plannen en kansen om samen aan te pakken. 

HOE ZORG IK ERVOOR DAT DE DAG GOED VERLOOPT?

Creëer omstandigheden waarbij het bezoek u niet kan overspoelen. Ù bepaalt welke delen van het domein toegankelijk zijn die dag en welke niet. U stelt grenzen aan bezoekersaantallen. Als u de taks bereikt, beperk dan het bezoek tot een maximum aantal. Beperk ook het aantal rondleidingen dat u biedt. Stel een maximum aan de groepsgrootte en zorg dat meer mensen kunnen rondleiden zodat het werk verdeeld kan worden.  

WAT BEREIK IK MET DEELNAME?

Stel uw doelen en geef het programma vorm zodat u die doelen bereikt. Wilt u vrijwilligers werven voor het knotten van de wilgen? Wilt u bewoners bewust maken van het erfgoed dat u beheert? Wilt u zich profileren als trouw- of vergaderlocatie? Dag van het Kasteel trekt bezoekers. Besteed in uw presentatie aandacht aan uw locatie zoals u dat wilt.

HOE GEEF IK VORM AAN HET THEMA?

Door een breed thema te kiezen willen we ruimte geven aan verschillende perspectieven. Met ons thema Bezet & Bevrijd: Kastelen en Buitenplaatsen in 1940- '45 kunt u het verhaal van uw kasteel of buitenplaats in de Tweede Wereldoorlog vertellen. Vertel bijvoorbeeld het verhaal van de bewoners tijdens de oorlog of over de restauraties die nodig waren. Zowel grote als kleine verhalen kunnen verteld worden!

Om u verder te helpen organiseren wij op vrijdag 20 maart 2020 onze inspiratiemiddag. Tijdens deze dag neemt u deel aan verschillende workshops en kunt u ons om tips en advies vragen. Zo reiken wij u handvatten aan om een mooie activiteit te organiseren tijdens Dag van het Kasteel. Hier bekijkt u een impressie van de inspiratiemiddag 2018!

MOET IK TIJDENS DAG VAN HET KASTEEL IETS BIJZONDERS ORGANISEREN?

U kunt muziek, toneel en proeverijen op uw terrein organiseren. Dat hoeft niet. Een dagje uit hoeft geen spektakel te zijn. Kastelen en buitenplaatsen herbergen vele verhalen. Grote en kleine. Wat voor u alledaags is, kan voor een bezoeker bijzonder zijn.

IS HET DE BEDOELING DAT IK HET HUIS OOK OPENSTEL?

Dat mag, maar het is absoluut niet verplicht. U kunt ook, voor deze ene dag, alleen het terrein openstellen voor publiek. Bezoekers vinden het al leuk dat ze bij u op bezoek mogen komen!