fbpx Skip to main content

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Niet het antwoord gevonden dat je zoekt? Mail ons dan via [email protected]. We helpen je graag verder.

WAAROM MEEDOEN?

Meedoen betekent dat je Dag van het Kasteel steunt. En dat je het, net als wij, belangrijk vindt dat een keer per jaar kastelen en buitenplaatsen landelijke aandacht krijgen.

HOE KAN IK ME OPGEVEN?

Om mee te doen met Dag van het Kasteel maak je zelf een locatiepagina aan, dat kan HIER.
Op deze pagina zet je:

  • Het Dag van het Kasteel dagprogramma op jouw locatie
  • De openingstijden op Dag van het Kasteel
  • Praktische informatie zoals adres, e-mail, telefoonnummer en website
  • Evt een korte routebeschrijving, omschrijving van parkeergelegenheid enz.
  • Een korte beschrijving van de locatie
  • Vergeet niet een mooie foto toe te voegen

WAT BETAAL IK OM MEE TE DOEN MET DAG VAN HET KASTEEL?

Vanwege de beperkingen die Covid ons ook in 2021 oplegt vragen we voor deelname in 2021 geen bijdrage. Het kan zijn dat voor gebruikmaking van een app, reserveringssysteem e.d. een bescheiden bijdrage gevraagd zal worden. Hierover informeren wij u t.z.t. Gebruik van dergelijke systemen is nooit verplicht voor deelname.

Het volgende geldt niet in 2021
Om deel te nemen aan Dag van het Kasteel moet u donateur zijn van de Nederlandse Kastelenstichting. Dit kost €35,- per jaar. Bent u al donateur? Dan betaalt u niet extra.

Voor bedrijfsmatige locaties geldt een bijdrage van € 250,- Onder bedrijfsmatige locaties vallen kastelen en buitenplaatsen waarvan de gezamenlijke inkomsten uit publieksactiviteiten en commerciële activiteiten (horeca, zakelijke events etc.) boven de € 75.000,- per jaar liggen. Op het aanmeldformulier vult u deze gegevens in. U krijgt een factuur toegestuurd.

WAAROM EEN EIGEN BIJDRAGE VAN DEELNEMERS?

Vanwege de beperkingen die Covid ons ook in 2021 oplegt vragen we voor deelname in 2021 geen bijdrage. Het kan zijn dat voor gebruikmaking van een app, reserveringssysteem e.d. een bescheiden bijdrage gevraagd zal worden. Hierover informeren wij u t.z.t. Gebruik van dergelijke systemen is nooit verplicht voor deelname.

Uw bijdrage helpt het evenement te kunnen voortzetten. De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) investeert zelf fors in dit evenement. We slagen er tot nu toe steeds weer in om met hulp van sponsoren Dag van het Kasteel te organiseren. Maar elk jaar is het weer spannend of we de financiering rond krijgen. Dat dit lukt is helemaal niet vanzelfsprekend. Uw bijdrage helpt onder andere bij het genereren van publiciteit voor Dag van het Kasteel. We stoppen veel werk in het trekken van publiek naar het evenement. Ook naar uw locatie.

WAT KRIJG JE?

1. Het Dag van het Kasteel kernteam organiseert het evenement en zorgt voor alle uitingen: website, sociale media, persberichten en achtergrondartikelen. Zo zetten we kastelen en buitenplaatsen, en dus jouw locatie, in de spotlight.
2. Landelijke en regionale publiciteit in kranten, op radio, in tijdschriften enz.
3. Inspiratie bij het maken van een eigentijds programma op basis van het thema.
4. Jouw verhaal op Dag van het Kasteel | Digitaal. Stuur hiervoor een verhaal over je locatie, aansluitend op het thema WATER naar [email protected]. Dat kan in de vorm van een filmpje, geschreven verhaal van zo’n 500 woorden (waar mogelijk graag inclusief bronvermelding) met (historische) foto’s (vergeet de fotobijschriften niet), podcast of wat niet meer. Het Dag van het Kasteel team kan hierover een redactieslag voeren.
5. Ondersteuning door de NKS die optreedt als vraagbaak.

NORMAAL VRAAG IK ENTREE. MOET HET TIJDENS DAG VAN HET KASTEEL GRATIS ZIJN?

Dat kan, maar u kunt ook de prijs speciaal voor de Dag van het Kasteel verlagen. Nieuwe bezoekers ontdekken het moois dat u te bieden heeft. Zij komen graag op een rustiger moment nog eens terug.

MIJN LOCATIE IS NORMAAL NIET GEOPEND VOOR PUBLIEK. KAN IK OM EEN BIJDRAGE IN DE KOSTEN VRAGEN?

Zaken als huur van faciliteiten, invulling van het programma en schoonmaak kosten geld. Deze onkosten kunt u dekken door entree te heffen.

WIJ ZIJN ALTIJD OPENGESTELD, MOETEN WE IETS EXTRA'S DOEN OP DAG VAN HET KASTEEL?

Het publiek verwacht dat u iets doet met het thema Bezet & Bevrijd. Kastelen en Buitenplaatsen in 1940 – ’45. Wij helpen u graag met vorm geven aan het thema. Bezoek daarom onze inspiratiemiddag op vrijdag 20 maart 2020.

DOE IK AUTOMATISCH MEE ALS IK VORIG JAAR AL AAN DAG VAN HET KASTEEL HEB DEELGENOMEN?

Nee, ieder jaar bekijkt u of deelname haalbaar en wenselijk is en geeft u zich opnieuw op als deelnemer. Uw inloggegevens blijven wel behouden.

HOE KAN IK DAT ALLEMAAL ORGANISEREN?

Doe vooral niet alles zelf. Werf vrijwilligers die u ondersteunen. De ervaring leert dat plaatselijke culturele verenigingen graag bijdragen aan het succes van de Dag van het Kasteel: de gildevereniging, het koor, de fanfare en de manege… allemaal zien ze uw locatie en het publiek dat u trekt, als een mogelijk podium voor hun activiteiten. Betrek de plaatselijke middenstand, de VVV en de gemeente en bespreek plannen en kansen om samen aan te pakken.

HOE ZORG IK ERVOOR DAT DE DAG GOED VERLOOPT?

Creëer omstandigheden waarbij het bezoek u niet kan overspoelen. Ù bepaalt welke delen van het domein toegankelijk zijn die dag en welke niet. U stelt grenzen aan bezoekersaantallen. Als u de taks bereikt, beperk dan het bezoek tot een maximum aantal. Beperk ook het aantal rondleidingen dat u biedt. Stel een maximum aan de groepsgrootte en zorg dat meer mensen kunnen rondleiden zodat het werk verdeeld kan worden.

WAT BEREIK IK MET DEELNAME?

Stel uw doelen en geef het programma vorm zodat u die doelen bereikt. Wilt u vrijwilligers werven voor het knotten van de wilgen? Wilt u bewoners bewust maken van het erfgoed dat u beheert? Wilt u zich profileren als trouw- of vergaderlocatie? Dag van het Kasteel trekt bezoekers. Besteed in uw presentatie aandacht aan uw locatie zoals u dat wilt.

HOE GEEF IK VORM AAN HET THEMA?

Het thema van Dag van het Kasteel dit jaar is Water. Met de slogan Wat? Water! prikkelen we bezoekers om meer te weten te komen over dit o zo belangrijke onderwerp.

Het thema Water kan op allerlei manieren worden ingevuld. Je kunt ingaan op waarom en hoe bijzondere waterornamenten zijn aangelegd, op de inzet van water in de landbouw, op de functies van de gracht, op de moestuin en veel meer. Ook de actualiteit hoeft zeker niet geschuwd: de veranderde waterstand heeft grote gevolgen voor vele kastelen en buitenplaatsen. Zowel grote als kleine verhalen kunnen verteld worden!

Geef het themaprogramma vorm op een manier die voor jouw locatie passend is:
– Maak een wandelroute over uw terrein langs objecten, planten en gebouwen
– Geef op vooraf aangekondigde tijdstippen een rondleiding
– Zet een fietstocht uit
– Belicht wat er nog is, maar ook wat er ooit was
– Toon bezoekers hoe er gewoond en gewerkt werd en misschien nog altijd wordt

HIER vind je 6 categorieën rondom water met een aantal voorbeelden die uitgelicht kunnen worden op Dag van het Kasteel.

MOET IK TIJDENS DAG VAN HET KASTEEL IETS BIJZONDERS ORGANISEREN?

U kunt muziek, toneel en proeverijen op uw terrein organiseren. Dat hoeft niet. Een dagje uit hoeft geen spektakel te zijn. Kastelen en buitenplaatsen herbergen vele verhalen. Grote en kleine. Wat voor u alledaags is, kan voor een bezoeker bijzonder zijn.

IS HET DE BEDOELING DAT IK HET HUIS OOK OPENSTEL?

Dat mag, maar het is absoluut niet verplicht. U kunt ook, voor deze ene dag, alleen het terrein openstellen voor publiek. Bezoekers vinden het al leuk dat ze bij u op bezoek mogen komen!