Aardappel pastinaakpuree
Naam locatie: Kasteel Aerwinkel
Plaats: Posterholt, Limburg
Website
Social Media
Motivatie
Over de culinaire hoogstandjes op Landgoed kasteel Aerwinkel is niet veel bekend. Wat we wel weten is dat de familie Geradts een uigebreid jachtgebied hadden. Hun eigendom was groot, van Heinsberg tot Maaseik.. De jachtopziener zal geregeld hebben gezorgd voor wild op tafel.. Ook was er een grote moestuin, compleet met fruitmuur, kassen en oranjerie waar een groot deel van de groente voor het kasteel gekweekt werd.
Omdat Aerwinkel geen eigen echte ijskelder had, en er in die tijd nog geen koelkasten en diepvriezers bestonden, was de kokkin Annemie (op bijgaande foto rechts) hoogstwaarschijnlijk aangewezen op snel verwerken en inmaken. Met dit in het achterhoofd, en met een receptenschrift van Petronella, die rond de eeuwwisseling in dienst was van “een rijke familie”, zijn we gaan koken. De recepten zijn een mengelmoes van vers bereid, restverwerking en conserveren. Samen vormt het ‘Een proeverij van wild’, zoals Annemie het zou hebben kunnen samenstellen na dagen van groot wild gebraad op tafel.
De restjes van dit gerecht zouden weer gebruikt kunnen worden in ‘Philosoof’ of jachtschotel, een soort lasagne van restjes groenten en vlees, aangevuld met aardappel en gestoofd in jus. Ook in die tijd stond op Aerwinkel duurzaamheid hoog in het vaandel. Weinig eten werd verspild. Over biologisch of niet biologisch was geen discussie. Vergeten zijn sommige groenten wel. Om die reden zetten we met plezier ook vergeten groenten op het menu.
Ingrediënten
Pastinaken zijn ook zo’n veelzijdige vergeten groente. Bij dit gerecht spelen de pastinaken samen met de aardappel een bijrol, maar deze puree kan ook heel goed gebruikt worden als basis voor een stamppot.
- 1 kilo kruimelige aardappels
- 1 kilo pastinaken
- Zout
- Peper
- Melk
- Klontje boter
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Schil de pastinaken, snijd het kopje en het kontje eraf en snijd ze in ongeveer even grote stukken als de aardappels. Zet op met zoveel water dat ze net niet onderstaan en doe er een flinke snuf zout bij. Aan de kook brengen en zachtjes laten doorkoken tot de aardappels en de pastinaken goed gaar zijn . Afgieten en samen met een scheut (warme) melk fijnstampen tot een mooie puree. Op smaak afmaken met zout, peper en een klontje boter.
Serveer de groenten in kleine porties samen met de vleesgerechten op een groot bord. De rest van de groenten kunnen in mooie schalen op tafel erbij gezet worden. Van overgebleven zuurkool en aardappel-pastinaakpuree kan een lekkere zuurkoolstamppot gemaakt worden, peertjes zijn ook lekker als toetje en de schorseneren kunnen een basis zijn voor een salade van wintergroenten.
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.