Het kasteelrecept ‘Aardappelkoek’ van Huis Sevenaer staat in de top 10 van de VriendenLoterij Kasteelprijs verkiezing ‘Het beste Kasteelrecept van Nederland’. Breng via onderstaande knop je stem uit en maak kans op een kasteelovernachting + diner voor 2 personen bij het kleinste kasteeltje van Nederland, Kasteeltje Hattem.
Aardappelkoek
Naam locatie: Huis Sevenaer
Plaats: Zevenaar, Gelderland
Website
Social Media
Motivatie
Ons kasteelrecept stamt uit de 18e eeuw en is een ‘aard-appelen koek’. Een heerlijk frisse koek/taart welke in combinatie met hangop en rode vruchten compote als dessert kan dienen. De aardappelen komen uiteraard van eigen land!
Het recept is in 1809 opgeschreven door mevrouw Gijsberta C. Boes (in 1793 gehuwd met jhr. mr. Nicolaas C. Wittert van Hoogland). In de kleine eetkamer van Huis Sevenaer hangt al meer dan honderd jaar haar portret. Het receptenboek lag netjes opgeborgen in de kluis. Het receptenboek is van moeder op dochter in de familie doorgegeven. Via de kleindochter van mevrouw G.C. Boes (jkvr. Adriana Wilhelmina Gijsberta de Van der Schueren) is het boek in de 19e eeuw op Huis Sevenaer gekomen. Zij is in 1861 gehuwd met jhr. Raphael van Nispen van Sevenaer, de
grootvader van in 2012 overleden jhr. Huub van Nispen van Sevenaer.
VriendenLoterij Kasteelprijs
Op dit moment wordt volop gewerkt aan de restauratie van Huis Sevenaer (het kasteel). De foto’s zijn genomen in de oorspronkelijke keuken in het Huis. Het interieur van het Huis is grotendeels authentiek. Voor de restauratie van het interieur is de VriendenLoterij Kasteelprijs een zeer welkome bijdrage aan dit project.
Landgoed Huis Sevenaer is een kasteelboerderij in het hart van Zevenaar en sinds 1785 in bezit van de familie Van Nispen. Vanuit het Huis (kasteel) wordt het biologisch bedrijf geëxploiteerd met eigen vee, akkerbouw, tuinbouw, fruitteelt en een historische
ommuurde moestuin.
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappelen
- 9 stuks eieren
- 125 gram amandelpoeder (of zelf gemalen amandelen)
- 2 gram kaneelpoeder
- 200 gram suiker
- 1 stuk citroen
Voorbereiding: 10 min
Koken: 60 min
Voor 6 personen
Bereidingswijze
Dat wordt ouderwets smullen!
- verwarm de oven voor op 180 graden;
- de aardappelen moeten geschild (en zonder zout) niet al te gaar gekookt
worden. De aardappelen vervolgens laten afkoelen en raspen; - rasp de schil van een citroen en verzamelen de sap van de citroen;
- meng de aardappelrasp met vier hele eieren, eigeel van vijf eieren, 200 gram suiker, amandelpoeder, kaneelpoeder, geraspte schil van citroen en citroensap. Mix het geheel goed door;
- klop het eiwit van 5 eieren stijf en meng dit op het laatste moment door het beslag. Het beslag kan vervolgens in een ingevette tulband/bakvorm;
- zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak het geheel op 180 graden gedurende 60 minuten bakken;
- serveren met hangop of slagroom in combinatie met roodfruit compote!
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.