Appeltaart en Appelkoeckjes
Naam locatie: Landgoed Wickenburgh
Plaats: ‘t Goy, Utrecht
Website
Social Media
Motivatie
Familie landgoed
Landgoed Wickenburgh dateerd al uit de dertiende eeuw en is sinds 1741 in bezit van de familie Wttewaall. Het was een buitenplaats, waar de familie ’s zomers verbleef.
Oud kookboekje
In het huis is nog een vrij uitgebreidt huisarchief aanwezig; dit bestaat onder andere uit beeldmateriaal als foto’s en prenten en uit geschreven tekst. Daarbij moet je denken aan aktes, dagboeken, kasboeken, brieven, enz. In het archief bevindt zich een oud handgeschreven kookboekje uit ca. 1780. Het leuke aan dit boekje is dat er recepten in staan die de familie in die tijd at, het is geschreven in een sierlijk handschrift, in een taal die we niet meer helemaal gewend zijn. Opvallend is het gebruik van nieuwe, in die tijd kostbare, specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en ook saffraan (niet in de appelrecepten overigens).
Wickenburgher appel
Landgoed Wickenburgh ligt midden in een fruitteelt gebied. Gerard Wttewaall (1776-1838), een voorouder van Otto Wttewaall (de huidige eigenaar), interesseerde zich voor de natuur en landbouw en had een voorliefde voor fruitrassen, waarvan hij er diverse op Landgoed Wickenburgh heeft aangeplant (in zogenaamde slingerboomgaardjes). Er zijn meer dan 45 appelrassen bekend, waaronder de Wickenburgher appel waarvan helaas geen afbeelding bekend is.
Appelrecepten
Je kunt je voorstellen dat er in de herfst meer dan voldoende appels waren, en het is voor de hand liggend om daar lekkere dingen mee te maken. Ook nu heeft Wickenburgh nog een eigen appel, al is die wat recenter aangeplant en de naam is ‘Melrose’. De smaak van deze Melrose is heerlijk, zeer geschikt voor taart, zo uit eigen tuin, biologisch. Wij hebben gekozen voor ‘Appel Koeckjes’ en ‘Appel Taart’ uit het oude kookboekje daterend uit ca. 1780. De taart en de koekjes zijn historisch gebakken volgens eeuwenoud familierecept.
Ingrediënten Appeltaart
Deeg
- 500 gram volkorenmeel
- 200 gram geklaarde boter
- 1 kop water
- 2 grote lepels suiker
- 2 eieren
- Beetje zout
Vulling
- 7 grote appels
- 2 theelepels Kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ¼ theelepel kruidnagel
- Suiker, over iedere laag ruim gestrooid
De taart bestaat uit laagjes, reegls genaamd. Wij hebben om en om een laag appels gedaan, met daarover heen kaneel en suiker, en dan weer een laag deeg. Dus geen bodem en vulling zoals wij tegenwoordig een appeltaart kennen. Wij hebben de taart gebakken in de oven, en dus niet in een pan.
Ingrediënten Appelkoeckjes
- 500 gram volkorenmeel
- 2 koppen melk (warm) met 2 lepels suiker
- Gist
- 7 grote appels, in plakken gesneden (hart met appelboor verwijderd)
- 125 gram geklaarde boter (verkrijgbaar bij AH)
- Beetje zout
- Suiker, om over de koekjes te strooien
Resultaat
De appelkoekjes doen wat denken aan appelbeignets, en smaakten heerlijk, zeker met wat suiker (of stroop) erover. De taart was veel minder zoet en meer ‘volkoren’/puur dan we nu gewend zijn, en wat droger. Men gebruikte in die tijd vaak een zoete saus over de taart, zoals room of (vanille)vla. Heerlijk en bijzonder om recepten te eten zoals ze eeuwenlang zijn gemaakt op dit landgoed.
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.