fbpx Skip to main content
Ingestuurde kasteelrecept

Buikspek van het Livar-varken met Meloes-ui, ingelegd in La Trappe bier

Naam locatie: Kasteel de Essenburgh
Plaats: Hierden, Gelderland
Website 
Social Media

Motivatie

Ons mooie Hotel Kasteel de Essenburgh is recentelijk gerenoveerd. Hierbij zijn niet alleen de uitstraling en de service van hogere kwaliteit, maar ook onze gerechten zijn naar een hoger niveau getild.

Naast ons Kasteel is een Abdij gevestigd, in de weekenden verzorgen wij ook het diner voor de Norbertijnen die daar wonen. In de kruidentuin bij deze Abdij groeien ook de kruiden die wij in onze keuken gebruiken. De producten die wij gebruiken komen voornamelijk ook uit andere Kloosters in Nederland. Bijvoorbeeld de hoogstaande producten van het La Trappe Klooster, waar het abdijbier gebrouwen wordt. Het Limburgs kloostervarken, ook wel Livar-varken genoemd, komt oorspronkelijk uit de kloostertuinen van Abdij Lilbosch.

Ons Kasteel de Essenburgh gerecht
Buikspek van het Livar-varken met Meloes-ui, ingelegd in La Trappe bier. Een saus van La Trappe bier en een frisse koolsalade met kruiden uit onze kruidentoren.

Ingrediënten

Buikspek

  • 1 kg buikspek
  • 50 gr zonnebloem olie
  • 50 gr tandoori poeder
  • 50 gr kerrie poeder
  • 30 gr uienpoeder
  • 10 gr zout

Jus van geroosterde ui

  • 1 liter basis jus de veau
  • 100 gr gebakken uitjes
  • 1 ui
  • 2 takken tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • zonnebloemolie

Ingelegde meloes ui

  • Hele meloes uitjes
  • 1 dl balsamico azijn
  • 20 gr zout
  • 30 gr rode wijn
  • 1 st steranijs
  • 4 st kardemom
  • 2 stkruidnagel
  • 1 st kaneelstok

Koolsalade

  • 100 gr fijne julienne van winterpeen
  • 100 gr fijngesneden witte kool
  • 20 gr rozijnen
  • 20 gr mayonaise
  • 20 gr crème fraiche
  • 5 gr gesneden bieslook
  • 5 gr gesneden peterselie
  • 5 gr kerrie poeder
  • Zout/peper

Bereidingswijze 

Buikspek
Maak een mengsel van de kruiden en de olie, smeer hierna het buikspek in met de kruidenmelange gaar daarna de buikspek sousvide, op 68 graden voor 24 uur! Haal het hierna uit de sous vide en laat het product afkoelen, snij het buikspek op de gewenste grote en bak dit aan in een pan, en lak af met de onderstaande saus!

Jus van geroosterde ui
Snij de ui in fijne ringen, en bak dit aan in een hoge pan tot mooi goud bruin gebakken, voeg de overige ingrediënten toe en kook in tot 2/3 van de hoeveelheid zeef de saus en hij is klaar om te gebruiken.

Ingelegde meloes ui
Stoom/kook de meloesuien af voor ongeveer 5 minuten, laat ze ligt afkoelen, snij hierna kop en kontje van de meloes ui en snij door de helft. Verwijder hierna het buitenste velletje, kook in de tussentijd de overige ingrediënten op tot de suiker opgelost is en de alcohol uit de wijn verdampt! Als de uitjes schoon zijn leg ze dan in het balsamico mengsel.

Koolsalade
Meng alle ingrediënten, en breng op smaak met peper en zout.

Maak het gerecht af met mooie kruiden en eetbare bloemen

Aan Tafel!

Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.

Over de VriendenLoterij Kasteelprijs

In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.

De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.