De Tipsy Cake
Naam locatie: Huys ten Donck
Plaats: Ridderkerk, Zuid-Holland
Website
Social Media
Motivatie
Dit recept vertelt niet alleen een heel persoonlijk verhaal over ‘Huibertje’, maar ook over de Koninklijke Familie en over Het Huys ten Donck (1746) als eeuwenoud Ontvangsthuis. Het recept is lekker en ook nog eens makkelijk gemaakt, van simpele ingrediënten met o.a. seizoensvruchten, slagroom, roomboter cake en een vleugje drank. Het biedt een prachtig uiterlijk met de verschillende lagen die tot een hoogtepunt worden gebracht in hun samenhang, net zoals de geschiedenis van Het Huys ten Donck. De naam van het recept beschrijft niet alleen het geheime ingrediënt dat de smaak verhoogt, maar biedt ook een mooie referentie aan het eerste gastenboek van Het Huys ten Donck waarin uiteenlopende gasten in de jaren 1765 tot 1940 hun ervaringen in prachtige handschriften – vaak in dichtvorm – vastlegden en vandaag nog steeds in gastenboeken vastleggen. De genodigden brachten vaak een heildronk uit, dat in het bovengenoemde geval refereerde zowel aan het rijke verleden van het Huys en omliggende Park, als aan de rijke traditie van gastvrijheid op het Huys. Waarbij ‘Donck’ natuurlijk ook goed rijmde op ‘dronk’!
Scroll naar beneden voor het verhaal achter het recept van de Tipsy Cake.
Ingrediënten
- 1 liter melk
- Custardpoeder
- Suiker
- Jam (aarbeien, frambozen of viervruchten)
- Roomboter cake
- 400 ml slagroom
- Scheut rum
- Vanillestokje
- Roomboter
Voor de garnering: vruchten naar smaak, bijvoorbeeld verse abrikozen/kaki’s, perziken, aarbeien, mandarijnen, mango of Cantaloupe meloen.
Bereidingswijze
Meng 4 eetlepels custard in een kom met de suiker en een kopje van de melk. Kook de resterende melk en voeg het kopje custardmengsel klontenvrij al roerend toe aan de kokende melk. Zet het vuur laag en voeg het vanillestokje toe. Zet een houten pollepel in de melk om aanbranden te voorkomen. Haal de pan na een paar minuten van het vuur zodra het mengsel gaar is. Roer er een klontje roomboter en een scheut rum doorheen. Strooi er wat suiker bovenop om eventuele vellen tijdens het afkoelen te voorkomen. Nadat het is afgekoeld 125 liter slagroom er doorheen mengen. Klop het restant van de slagroom stijf. Snij de cake in blokjes en leg deze onderin een schaal (het liefst doorzichtig met diameter van 25 tot 30 cm). Besprenkel ze goed met rum, maar dompel ze niet onder. Daarboven een laagje jam. Dan een laag custardvla en een laagje van de geklopte room. Hierop komt weer een laag cake, gevolgde door een herhaling van de andere lagen. Eindigend met een laag room. Tot slot garneren met wat vruchten. Koud serveren.
Het verhaal achter het recept van de Tipsy Cake
In het voorjaar van 1945 deed Huibertje Brouwer-Swets op 15- jarige leeftijd haar intrede als nieuw binnenmeisje in dienst op Het Huys ten Donck. Ze zou 58 jaar lang werken op deze historische buitenplaats, en vier generaties van de aan de Buitenplaats verbonden familie Groeninx van Zoelen meemaken. Samengaand met alle naoorlogse ontwikkelingen op de Buitenplaats, de goede en mindere tijden, de veranderende leefgemeenschap van personeel en familie waar zij onderdeel vanuit maakte, leerde zij natuurlijk ook de etiketten, tradities en talen en ontmoette uiteenlopende gasten in haar leven aldaar. De band met Het Huys ten Donck werd met de jaren alleen maar sterker. Ze werd door Prins Bernhard onderscheiden met een lintje voor haar ’50 jaar trouwe dienst’. Dankzij een aantal mooie diners die hij had bijgewoond op Het Huys ten Donck, was het extra bijzonder, nadat de Prins al eens eerder de moeite had genomen om haar te komen bedanken in de keuken voor haar kookkunsten!
Twee jaar vóór haar overlijden, werkte ze op 83-jarige leeftijd nog mee aan de totstandkoming van het boekje ‘Leven op Het Huys ten Donck’ dat in 2013 werd uitgegeven door Stad & Bedrijf. Hierin werd niet alleen de periode op de Buitenplaats van na 1940 vastgelegd, maar ook Huibertje’s ervaringen en anekdotes. Dit boekje is in feite een ode aan Huibertje. Nadat ze van haar voorganger de Oostenrijkse kokkin ‘Diny’ had leren koken, had ook Huibertje haar eigen favoriete recepten ontwikkeld die ze graag kookte toen zij eenmaal de leiding had over de keuken en de diners, die ook in het boekje werden vastgelegd. Eén daarvan is de Tipsy Cake!
De Tipsy Cake dankt zijn naam aan het feit dat er alcohol in zit. Maar ook tijdens diners en ontvangsten werden mooie wijnen geschonken en dronken uitgebracht na verblijven van vrienden, familie en genodigden. Het eerste gastenboek dateerd uit 1765 en begint met: “ , maar het toeval wil dat ‘Donck’ ook altijd heel goed rijmde op ‘dronk’ in de uiteenlopende gedichten in het eerste gastenboek van Het Huys ten Donck, dat al vanaf 1765 werd gevuld met de ervaringen van de genodigden op Nederlands mooiste Rococo Ontvangsthuis en unieke Buitenplaats aan de rand van Rotterdam.
Door de eeuwen heen heeft de Buitenplaats vele diners en bijzondere culinaire gerechten aan haar gasten aangeboden, zoals dit tot vandaag op de dag ook etiquette is; met goede kwaliteit eten, mooi opgediend, op prachtige serviezen. Op de Buitenplaats kun je zowel in het prachtige Park als in het authentieke interieur van het ontvangsthuis, een unieke sfeer proeven van alle tijden.
Daar waar in het gastenboek uit 1765 de ervaringen op Het Huys ten Donck prachtig werden vastgelegd dankzij o.a. de gedichten en geschrijften uit dit gastenboek tot en met 1940, werd de geschiedenis vanaf 1940 tot nu vastgelegd dankzij de ervaringen van Huibertje.
Na haar afscheid in 2003 schreef Huibertje zelf een prachtig gedicht, want ook zij kon als geen ander rijmen. Tijdens De Dag van het Kasteel, zal dit gedicht ook onderdeel uitmaken van de rondgang door Het Huys, naast de andere mooie verhalen van experts en vrijwilligers met de tentoongestelde foto’s, verhalen, serviezen, etiketten en uiteraard een heerlijke proeverij! Meer hierover later op de aankondiging op onze website.
Het thema Aan Tafel is een geweldig thema waarmee wij graag de verschillende ingrediënten, passend bij een dergelijk thema tijdens De Dag van het Kasteel tot uiting laten komen op Het Huys ten Donck!
Aan Tafel!
Stichting Dag van het Kasteel verbindt de VriendenLoterij Kasteelprijs jaarlijks aan het thema van het landelijke evenement Dag van het Kasteel, dat in het Pinksterweekend plaatsvindt. In 2024 is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de eetcultuur van kastelen en buitenplaatsen centraal staat. Het thema van de VriendenLoterij Kasteelprijs is daarom in 2024 ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’. Meer informatie over de prijs via: dagvanhetkasteel.nl/vriendenloterij-kasteelprijs-2024/.
Over de VriendenLoterij Kasteelprijs
In 2023 organiseerde Stichting Dag van het Kasteel dankzij een genereuze bijdrage van de VriendenLoterij voor het eerst de VriendenLoterij Kasteelprijs. Dat was een groot succes. Zowel publiek, deelnemende kastelen als de pers waren enthousiast over het concept. Toen ging de prijs naar het meest romantische kasteel, Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, gekozen door het publiek en uitgereikt door een driekoppige jury.
De VriendenLoterij Kasteelprijs wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.